ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,97. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.12.2010 20:13:00

Odchod Martinů je jediným správným řešením

Odchod Martinů je jediným správným řešením

Rezignace policejního prezidenta Oldřicha Martinů je podle mne jediným možným a správným závěrem učiněným na základě událostí posledních dní.

Poté, co policejní prezident obešel svého přímého nadřízeného Radka Johna a setkal se s premiérem Petrem Nečasem, aby jej s největší pravděpodobností informoval o kauze Drobil, v níž sám ministerský předseda Nečas figuroval, ztratil policejní prezident důvěru. Jeho dalším setrváváním ve funkci by byla nadále snižována důvěra veřejnosti v policii jako celek.

Za závažné považuji i dnešní informace o tom, že na páteční schůzce (17. prosince) se premiér Nečas nesetkal pouze s policejním prezidentem Martinů, ale také s ředitelem protikorupčního útvaru Liborem Vrbou, jehož podřízení aféru Drobil vyšetřují. Tyto informace ostatně potvrdil i ministr vnitra. Při včerejší debatě před hlasováním o vyslovení nedůvěry vládě jsem premiéra Nečase vyzval, aby sněmovně sdělil, zda se v této souvislosti s ředitelem protikorupčního útvaru setkal či nikoliv, a pokud ano, tak proč. Premiér Nečas na tuto otázku, byť opakovaně položenou, odmítl odpovědět. S ohledem na tyto skutečnosti zní jakákoliv slova ministra vnitra či premiéra Nečase o důkladném a nezávislém vyšetření korupční kauzy na SFŽP zcela nevěrohodně.


Dnešní odchod policejního prezidenta jen dokresluje cynické chování současné vlády a koaličních stran. Oldřich Martinů odchází mj. proto, že informoval zcela nestandardně předsedu vlády o kauze, kde je on i Pavel Drobil jedním z podezřelých. Premiér zůstává premiérem, Pavel Drobil poslancem a jedinou obětí je právě policejní prezident. Navíc se aktéři oné dohody shodli především na tom, že pozadí celého obchodu uzavřeného na Hradě nesmí nikdo jiný znát. Příští konference strany Věci Veřejné by tak měla uvažovat o změně názvu na stranu Věci Neveřejné.

V médiích se rovněž objevily informace o tom, že na výběru nového policejního prezidenta by se měla podílet i ČSSD. Vzhledem k tomu, že na toto téma se mnou, jakožto stínovým ministrem vnitra, ani s úřadujícím předsedou sociální demokracie Bohuslavem Sobotkou dosud nikdo z vlády nejednal, jsem nucen tuto informaci vyvrátit.

Jeroným Tejc, stínový ministr vnitra za ČSSD
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama