Mgr. Stanislav Huml

Zemřel 28. prosince 2021
  • SOCDEM
  • Brandýs nad Labem-Stará Boleslav
  • zastupitel obce
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,98. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.12.2010 9:40:00

Nevyslovená nedůvěra Vládě ČR

Nevyslovená nedůvěra Vládě ČR

21.12. byl těžký den. Mám plnou schránku pošty. Odpovím tedy všem a veřejně. Kauzu Drobil vidím takto:

Chystala se loupež za bílého dne. Na klíčovém místě se ocitl člověk, který na to neměl žaludek.  Když ho chlapci oslovili, začal volat o pomoc. Nedovolal se. Pořídil důkaz a dostal padáka.

V létě jsem dal důvěru vládě v čele s premiérem, který byl nadějí. Chtěl dokonce boj s korupcí osobně řídit. Ministrem vnitra se stal symbol investigativní novinařiny a předseda strany, za kterou jsem kandidoval. Naděje vzrůstala. Pro návrh – vyslovení důvěry jsem nezaváhal ani na okamžik.

Přežili jsme hrušky a musel jsem se těžce rozhodovat. Hodnotil jsem nikoliv kauzu samu, ale postoje a chování členů vlády, kteří buď mají nebo nemají moji důvěru. Bohužel chce se po mě černobílé rozhodnutí – pro nebo proti. I odchod ze sálu a tedy zdržení, znamená vládu podržet, jen jí symbolicky vztyčuji prst.

Byli jsme v těžkém sporu s ODS.

Přes víkend jsem o celé situaci přemýšlel a rozhodoval se, jak se zachovat. Ani jedno řešení není dobré.  Nedobral jsem se závěru.

Odejdeme z vlády, položíme ji vyslovením nedůvěry. Co bude dál? Neovlivníme již vůbec nic. Máme na stole důchodovou reformu Dr. Rusého a je skvělá. Připraven je protikorupční program, generální inspekce a další reálně realizovatelné věci.

Zůstaneme a schytáme to od voličů. Uvěří nám, že to co jsme měli v programu myslíme vážně? Bude to těžké. To mi bylo jasné.

Pak přišlo úterý a ranní porada klubu. Bylo tam mnoho diskuse. Hlasy pro okamžité opuštění vlády i zůstat a pracovat dál. Ranní závěr – odejdeme ze sálu, pokud někdo navrhne přerušení schůze (aby pokračovala v lednu) budeme souhlasit, abychom získali víc času na získání informací a vyřešení.  Celá kauza byla spojována (od samého začátku) s pozicí policejního prezidenta. Logicky. Opakované úniky z vyšetřovaných případů směrem k podezřelým souvisí s personálním obsazením útvarů. Za ta konkrétní jména není odpovědný nikdo jiný než on. Na stole je i vyplácení odměn v řádech miliónů, kauza zralá na trestní stíhání těch, kteří je vypláceli. Byl by důvod jej minimálně postavit mimo službu a začít řádné šetření. Padni komu padni v praxi. Minuty chyběly od realizace.

Pak do toho vstoupil Prezident ČR.

Naši vyjednavači se vracejí s tajnou dohodou. Věci veřejné, symbol transparentnosti, přímé demokracie a tajná dohoda.  Považuji za chybu deklarovat cokoliv, co se na Hradě událo za tajnou dohodu. Byla to past zkušeného matadora, jak zachránit rodnou stranu a dorazit umírající zvířátko Věci veřejné?   Na rozmyšlenou nebyly hodiny, jen minuty.  Dostali jsme slib, že druhý den se vyřeší odchod policejního prezidenta. Vyřešil se. A byl prezidentem oceněn, až málem plakal. Dostane lukrativní post a my budeme vnímáni jako ti, kdo kupčí s pozicí, která je veskrze apolitická. Odcházet se z ní má na vlastní žádost nebo z důvodu neschopnosti, či protiprávního chování. Ne z důvodů politických tlaků. Odešel na vlastní žádost proti své vůli.  Druhá past?

Dostali přes prsty i naši ministři. Dělali chyby, o tom není sporu a prezident jim to uměl velmi razantně připomenout.

Nemůže být spokojena ani ODS. Ustoupila v mnohém.  Jsem zvědav, jak se bude vyvíjet osud pana Michálka. Náš požadavek od začátku zní a zněl, že jeho propuštění je nepřípustné, je-li důvodem pouze to, že kauzu otevřel.

Přes víkend jsem si slíbil, že tuto věc nemohu rozhodnout sám. Rebelie, které se týkají jen mne, je jedna věc, tam kde jde o budoucnost všech je druhá. Podřídím se většinovému rozhodnutí. Na klubu jsme hlasovali pro přijetí varianty tajné dohody s Prezidentem ČR, která znamenala hlasování proti návrhu. Nebyl jsem stejně jako řada dalších pro. Většina však ano.

Nejsem na sebe vůbec hrdý. Příště budu odmítat rozhodovat se v časové tísni, bez možnosti se nad problémem zamyslet. A taková situace s pravděpodobností hraničící s jistotou dřív nebo později přijde.

Zda pasti byly opravdu pastmi se brzy ukáže.

Pro redaktory idnes - shodit vládu jsem nechtěl - chtít odejít ze sálu neznamená vládu nepodržet. Když už bez souhlasu zveřejňujete mé články, alespoň pište pravdu. http://zpravy.idnes.cz/rebel-veci-verejnych-huml-se-kaje-kvuli-tajne-dohode-a-hlasu-pro-vladu-1jv-/domaci.asp?c=A101225_115951_domaci_fih

P.S.:  Tak po přečtení části diskuse na internetových fórech (na všechna sdělení jsem neměl žaludek) se ptám sám sebe, zda jsem schopen některým lidem vysvětlit podstatu věci. Těm, kteří mají rádi jednoduché, černobílé řešení i vidění světa, těm, kteří mají chuť nálepkovat ostatní a odvádět pozornost od jádra problému asi toho nebudu schopen nikdy. Na druhou stranu k těmto lidem ani nemám potřebu mluvit a oni nemusí přece číst moje příspěvky. Těm, kteří jsou naladěni na moji vlnu děkuji za spoustu mailů a sms zpráv. Obohatili jsme se navzájem. Pro ty jednoduché bude vždy platit - kdo nemluví jako oni, nemá právo mluvit vůbec a orazítkujeme - tu je komunista, tu modropták, tu socka atd. podle toho co se hodí. Hlavně nesahejte na můj tunel.

Pěkné a klidné prožití Vánoc všem.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama