MUDr. Jiří Maštálka

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,63. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.12.2010 11:39:27

ČR se opět připojila k absurdní a zbabělé iniciativě

ČR se opět připojila k absurdní a zbabělé iniciativě

Evropská komise odmítla výzvu šesti postkomunistických zemí k přijetí celoevropského zákona o zákazu popírání zločinů komunismu. Dalo se to očekávat?

Dalo. Vyjádřil jsem to ještě před oznámením tohoto rozhodnutí v odpovědi Českému rozhlasu. Osobně, tak jako většina lidí působících v Bruselu, jsem přesvědčen, že je velkou chybou popírání jakýchkoli zločinů minulosti, ať již jde o náboženské války, kolonialismus, holocaust, masakr v Katyni či britský vynález koncentračních táborů během Búrské války. Učinit z takovýchto témat zákon je však nesmysl. Chce-li někdo skutečné zločiny popírat, je to jeho výsostné právo zesměšnit se před všemi rozumnými lidmi.

Iniciativa některých států, či přesněji řečeno jejich dočasných takzvaných elit, navrhujících celoevropský zákon o zákazu popírání zločinů komunismu, je jenom snahou primitivně se zviditelnit. Snaží se strhnout pozornost do minulosti, aby nemuseli nést osobní zodpovědnost za současnost. Za to, jak řeší důsledky krize na úkor těch, kteří ji nezavinili. Jak arogantně, nezodpovědně a nebezpečně si počínají na různých místech zeměkoule. Je totiž třeba mluvit nejen o zločinech minulosti, ale také o zločinném bombardování Bělehradu, o zabíjení civilistů v afghánských a pákistánských vesnicích, ale také o mrznoucích bezdomovcích v takzvaném civilizovaném světě. Mít odvahu vyžaduje ne bojovat s problémy minulosti, ale řešit problémy současnosti.

Je smutné, ale i příznačné, že se k této absurdní a zbabělé iniciativě opět připojila i Česká republika. Nemůžu si v této souvislosti odpustit parafrázi slavné věty doktora Štrosmajera z Dietlovy Nemocnice na kraji města: »Kdyby hloupost a nenávist nadnášela, létal by Karel Schwarzenberg a jemu podobní jako holubičky.«
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama