ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,97. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.12.2010 16:39:00

Potvrzuje se, že Radek John o poklesu platů policistů i hasičů lhal

Potvrzuje se, že Radek John o poklesu platů policistů i hasičů lhal

Již při projednávání rozpočtu resortu ministerstva vnitra na rok 2011 jsme upozorňovali na to, že návrh rozpočtu neodpovídá reálným číslům a kritická situace v oblasti provozních a investičních výdajů povede ke kolapsu.

ČSSD nesouhlasila a nesouhlasí s desetiprocentním snížením tarifů v platech hasičů a policistů. Toto řešení považujeme za krajně nespravedlivé, neboť vláda místo hledání dalších finančních zdrojů, například zavedením progresivního zdanění, činí pravý opak, tedy zvýhodňuje jen jednu úzkou skupinu nejbohatších občanů na úkor mimo jiné právě státních zaměstnanců.

Ministr vnitra Radek John při projednávání rozpočtu sliboval, že u policistů nakonec díky změnám rozpočtu a odchodu policistů v průběhu roku dojde k reálnému poklesu platu „jen“ o cca 6 %. Už tehdy jsme upozorňovali, že jde jen o hru s čísly, když faktické snížení bude mnohem vyšší. Zejména, pokud budou policisté a hasiči přicházet o jinou pravidelnou součást svého platu – osobní příplatky, a zejména příplatek za riziko. Dnešní zprávy o skutečném stavu a výhledu na příští rok nám dávají bohužel za pravdu.

Příplatek za riziko je důležitou součástí příjmu hasiče či policisty, která mj. zohledňuje rizikovost a náročnost výkonu v daném místě. Pokud bude postupně výrazně snižován nebo rušen, bude to znamenat ztrátu motivace policistů sloužit v problémových lokalitách s vysokou kriminalitou (např. v Praze).

Problém působí i existence více organizačních složek státu zavedených Ivanem Langerem (každé krajské ředitelství Policie ČR či HZS je ekonomicky samostatným celkem). V jednotlivých krajích tak dochází k rozdílnému odměňování nikoliv s ohledem na místní podmínky, ale aktuální stav rozpočtu daného kraje, a to bez ohledu na srovnatelnost výkonu a práce policistů a hasičů.

ČSSD bude proto nadále prosazovat, aby se policie vrátila k hospodaření jako jedna organizační složka státu. Zároveň budu v nejbližších dnech interpelovat ministra vnitra, aby zveřejnil přehled za rok 2010 v oblasti odměňování a rizikových příplatků podle jednotlivých krajů u PČR i HZS.

Jeroným Tejc, stínový ministr vnitra za ČSSD
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama