reklama

JUDr. Jiří Vyvadil

No, budeme trpět, ale udělali jsme si to sami.
  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,53. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.01.2011 9:20:16

V kauze Drobil si Vesecká zaslouží plnou podporu

V kauze Drobil si Vesecká zaslouží plnou podporu

Komentář k vyjádření bývalé nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké ke kauze Drobil.

Málokdo tolik kritizoval Renátu Veseckou za její selhání v kauze bývalého místopředsedy vlády Jiřího Čunka jako já. Odejmutí trestní věci zákonnému státnímu zástupci den předtím, než hodlal podat obžalobu, a její předání přerovskému státnímu zástupci Dr. Salichovi, který - poté, co si nejdříve o ní pošpital na schůzce se svým nadřízeným krajským státním zástupcem Petrem Coufalem, svou nejvyšší šéfovou Veseckou a místopředsedou Nejvyššího soudu Zdeňkem Kučerou - tuto kauzu do několika zastavil, otřáslo celou justicí.

Služba státních zástupců zájmům výkonné moci byla zjevná, snaha aby nepadla vláda Mirka Topolánka (ODS) očividná.

Renáta Vesecká nepochybně udělala chybu, ale vždy platí, že všechno zlé je k něčemu dobré. Jiří Čunek byl nepochybně potrestán měrou vrchovatou. I kdyby byl tehdy ve věci přijímání úplatku uznán vinným, na 99,9% by jej každý soudce odsoudil k podmíněnému trestu odnětí svobody. Ve smyslu trestního práva šlo totiž o osobu trestně bezúhonnou a každý jiný trest by byl nepřiměřeně přísný. Jiří Čunek však zřejmě propásl nad jiné skvělou šanci být v soudním řízení zproštěn z obžaloby. Tento fakt jej bezpochyby mohl očistit a dát mu nové šance v politickém životě. Nestalo se tak a už tím, že stále budou otazníky, jak to vlastně bylo, je pro něj velkým trestem v politickém a možná i osobním životě.

Ano. Toto všechno Renáta Vesecká způsobila. Zcela nepochybně její krok zabránil pádu Topolánkovy vlády. Je ovšem ironií osudu, důkazem pomíjivosti významu jednotlivých politiků a mementem pro budoucnost, že to, co mělo přijít, stejně přišlo a vláda Mirka Topolánka, založená na podivných postojích pochybných přeběhlíků, ale i na této kauze, padla.

Tento úvod byl nutný.

Byl nutný i proto, že v poslední den svého působení ve funkci Nejvyšší státní zástupkyně udělala Renáta Vesecká naopak odvážný krok. Krok, o kterém soudím, že by se jej žádný jiný státní zástupce neodvážil a který si zaslouží plnou podporu. Prohlásila - zaštítěna stále ještě svou funkcí to, co již dříve uvedla celá řada právníků, že totiž zahájení úkonů toliko pro pletichy při zadávání veřejné zakázky nepojímá celou šíři možných podezřelých osob na trestných činech. Ano, vícero předních trestních odborníků se shodlo na tom, že předseda vlády Petr Nečas, bývalý ministr životního prostředí Pavel Drobil a zejména pak ministr vnitra Radek John se vysokou pravděpodobností dopustili trestného činu neoznámení trestného činu, nepřekažení trestného činu či zneužití pravomoci úřední osoby a to pravděpodobně v kvalifikovaných skutkových podstatách.

Neudiví rozhořčená reakce pražské vedoucí krajské zástupkyně Jany Hercegové, která obvinila Veseckou, že se snaží ovlivnit trestní stíhání. Zatímco Hercegová je v pozici té, která poslušně bude chtít chránit premiéra a předsedu nejsilnější vládní strany ODS, místopředsedu ODS, a ministra a předsedu koaliční strany v zájmu svého udržení ve funkci opět v zájmu zabránění následného třeskutého pádu vlády, kterému by již nezabránil ani tatíček Václav Klaus, Renáta Vesecká ví, že nemá už co ztratit a může nazpět získat čest. Bude-li dnes odstraněna jako bojovnice za celkové odkrytí kauzy Drobil, stane se - a právem - novou mučenicí. Navíc zápach z této kauzy by byl desetinásobně silnější než v podstatě triviální možný úplatek Jiří Čunka.

Je jasné, že Renáta Vesecká chce očistit své jméno. A proč ne. Skloněné hlavy státních zástupců, kteří se připravují na službu novému Nejvyššímu státnímu zástupci, kterého kromě Jiřího Pospíšila zřejmě nikdo nezná, a úslužné rozhořčení šéfky pražských krajských zástupců Jany Hercegové jsou varující. Čunkova kauza je proti tomu jen čajíček. Naopak, kauza Drobil - Nečas - John může mít až fatální význam. Jestliže totiž státní zástupci opětovně selžou, nemají už jakékoliv právo hovořit o své nezávislosti. Držím mnou tolikrát proklínané Renátě Vesecké palce, aby odvážně za svými názory stála a smyla svou minulou chybu. Je to šance pro ni, ale je to zejména šance pro důvěru lidí v rovnost před zákonem.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama
reklama