ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,97. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.01.2011 13:17:01

Zastáváme posílení přímé účasti občanů na správě státu

Zastáváme posílení přímé účasti občanů na správě státu

ČSSD je ochotna diskutovat nad zavedením přímé volby starostů.

ČSSD je dlouhodobou zastánkyní posílení přímé účasti občanů na správě státu. Proto jsme opakovaně v minulosti navrhovali zakotvení přímé volby prezidenta i obecného celostátního referenda. V minulém období se nám podařilo do zákona zavést krajské referendum a zjednodušit podmínky pro konání referenda místního.

Proto jsme ochotni diskutovat nad zavedením přímé volby starostů. Tato zásadní změna obecního zřízení však musí být důkladně prodiskutována, aby nakonec ve svém výsledku nepřinesla více komplikací a problémů, než tradiční dosavadní úprava. Například některé zkušenosti ze Slovenska jsou inspirativní, jiné zase odstrašující.

Pokud se rozhodneme přímou volbu starostů do právního řádu zakotvit, osobně doporučuji, abychom postupovali v následujících intencích:

a) Přímá volby by se konala pouze v obcích do 1500 obyvatel, kterých je cca 80% z celkového počtu obcí;

b) V těchto obcích by se ze zákona nezřizovala rada obce a její působnost by přešla na starost. Zásadním způsobem by se nemusely v zákoně o obcích měnit pravomoci jednotlivých orgánů;

c) Starosta by se volil ve dvoukolové volbě. Jen tak lze zajistit, aby měl podporu většiny občanů a nebyl jen reprezentantem nejsilnější menšiny (pokud by byl volen jen v jednom kole). Zároveň dvoukolová volba částečně eliminuje riziko, že starosta bude reprezentovat zcela odlišné názory než většina v zastupitelstvu a bude tak docházet ke sporům blokujícím chod obce;

d) Vyřešen musí být způsob odvolávání starosty. Pokud by byl starosta bez dalšího omezení odvoláván místním referendem, mohlo by se stát, že budou probíhat permanentní volby a každé 3 měsíce se bude konat, byť neúspěšné, referendum o odvolání starosty. Jednou z možností je například možnost starosty rozpustit zastupitelstvo v případě, že starosta v referendu odvolán nebude, jako pojistka proti zneužívání opakování referend o odvolání.

Zároveň by s touto změnou mělo dojít ke změně způsobu volby v ostatních obcích nad 1500 obyvatel. Voliči by na rozdíl od současné doby měli mít možnost volit kandidátní listiny jednotlivých stran a nezávislých kandidátů, přičemž by měli nově možnost preferovat kandidáty tak, jak je to například ve volbách do sněmovny. Možnost vybírat napříč všemi kandidátkami jako doposud by zůstala jen v malých obcích.

Jeroným Tejc, stínový ministr vnitra za ČSSD
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama