Ing. Jan Zahradil

Řekněme NE evropské federaci!
  • ODS
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,29. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.01.2011 17:05:58

Jan Zahradil: Co je to globalizace a malý předvánoční apel

Jan Zahradil: Co je to globalizace a malý předvánoční apel

Co je (také) globalizace : sedět v Hanoji, hlavním městě (stále ještě formálně socialistického) Vietnamu, ve zcela americky vyhlížejícím baru s názvem "17 cowboys" a poslouchat rockovou kapelu z Filipín, jak hraje coververzi hitu Final Countdown od

Co je (také) globalizace : sedět v Hanoji, hlavním městě (stále ještě formálně socialistického) Vietnamu, ve zcela americky vyhlížejícím baru s názvem "17 cowboys" a poslouchat rockovou kapelu z Filipín, jak hraje coververzi hitu  Final Countdown od švédské skupiny Europe. P.S.  Proto jsem ovšem ve Vietnamu nebyl. Byl jsem tam podpořit projekt české nevládní organizace Development Worldwide, která v provincii Thai Binh pomáhá vybudovat školicí, rehabilitační a detoxikační centrum pro fyzicky a mentálně postižené Vietnamce.

Ve zkratce - jde o to, že jednou z látek, používaných v 60.letech během vietnamsko-americké války, byl i herbicid Agent Orange. Dioxiny, které jsou jeho součástí, se dostaly do půdy, do potravního řetězce a následně do lidského organismu. Důsledkem této intoxikace populace dioxiny (ve zmíněné provincii jde o 20-30 000 lidí) je velmi častý výskyt dětí, narozených s fyzickými a mentálními vadami (viz foto dole). Takových je ve zmíněné provincii asi 4500. Někteří jsou celoživotně odkázáni na pomoc druhých, jiní - s lehčí formou postižení - se mohou naopak i vyučit nějakému nenáročnému povolání. Proto se v provincii buduje komplexní zařízení pro postižené, v němž může probíhat detoxikace organismu od dioxinů, rehabilitace tělesných postižení a výuka nějakému lehčímu řemeslu. Nevládní organizace - mezi nimi i zmíněná česká DWW - na to shánějí peníze od soukromých dárců. Prvních 100 000 Kč předali přímo na místě letos v listopadu.

Kdyby Vás tento projekt v předvánočním čase zaujal, více se lze dozvědět na www.dww.cz. Finanční sbírka na projekt je registrována MhmP, číslo jejího účtu je 235581188/0300 a žádná částka není tak malá, aby nebyla s povděkem přijata. Přeji Vám hezké Vánoce.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama