Ing. Jan Zahradil

Řekněme NE evropské federaci!
  • ODS
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,29. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.01.2011 17:10:37

Jan Zahradil: Občané mohou navrhovat evropské zákony

Jan Zahradil: Občané mohou navrhovat evropské zákony

Štrasburk, 15. prosince 2010 -- Evropská komise poprvé pustí občany členských států k tvorbě evropských předpisů. Pokud se pod určitý podnět podepíše minimálně milion občanů ze sedmi evropských států, musí se jím komise zabývat.

Evropská komise poprvé pustí občany členských států k tvorbě evropských předpisů. Evropský parlament na svém plenárním zasedání schválil dohodu o pravidlech tzv. Občanské iniciativy. Dosud mohla celoevropské právní normy navrhovat pouze Evropská komise. Pokud se však pod určitý podnět podepíše minimálně milion občanů ze sedmi evropských států, musí se jím komise zabývat. Komise bude také ověřovat pravost podpisů.

Dohodu o pravidlech občanské iniciativy podpořili i europoslanci za ODS a jejich skupina Evropských konzervativců a reformistů (EKR). "Jsme velice rádi, že občané získají alespoň nějaký přístup k rozhodování Evropské unie," říká místopředseda EKR Jan Zahradil. "Celý proces registrace občanské iniciativy je samozřejmě dost složitý, a já jen doufám, že opravdu zamezí možnému zneužití a nebude házet občanům klacky pod nohy." Podle Jana Zahradila bylo jedno z problematických míst dohody ustanovení, podle kterého je přípustná jen iniciativa "v souladu s evropskými hodnotami".

"Původně byly tyto evropské hodnoty definovány příliš široce, komisi by to umožnilo odmítnou iniciativy, které by podle ní nebyly dost ´nadšené´," říká Jan Zahradil. "Naší skupině se ale podařilo definici těchto hodnot zúžit na druhý článek Smlouvy o Evropské unii. Konkrétně řečeno, občané třeba nemohou požadovat zavedení trestu smrti, mohou se ale například pokusit zabránit novým evropským daním, které Brusel chystá". Členské státy nyní budou mít jeden rok na to, aby se na novou iniciativu mohly dostatečně připravit. Vzhledem k tomu, že lhůta pro sběr podpisů je dvanáct měsíců, můžeme první registrovanou iniciativu očekávat až v zimě roku 2012.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama