ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,37. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.01.2011 18:22:08

Představy ministra Hegera o reformě zdravotnictví jsou spíše jen obecné teze

Představy ministra Hegera o reformě zdravotnictví jsou spíše jen obecné teze

Ministr zdravotnictví Leoš Heger dnes nepředstavil žádné řešení současné krize českého zdravotnictví.

Většina jím prezentovaných návrhů je obecná, přičemž mezi tyto patří návrh na stanovení standardů a nároků pacienta. Už dnes je standard péče hrazené z pojištění definován seznamem zdravotních výkonů, který ministerstvo vydává jako vyhlášku.

Pro sociální demokracii jsou nepřijatelné snahy o zásadní redukci rozsahu péče hrazené z veřejného pojištění. Konečně i sám ministr Heger konstatoval, že nehodlá rozsah péče redukovat, tudíž zde nelze očekávat žádné finanční úspory. Pro sociální demokracii je také naprosto nepřijatelné zvyšování poplatků za pobyt v nemocnici na 100 korun za den.

Tento poplatek se totiž nepočítá do sociálního ochranného limitu a tak zdražení pobytu v nemocnici dopadne velmi negativně na velké množství občanů, například důchodců. Považuji to za sociálně velmi necitlivý návrh.

Vítáme naopak, že ministr Heger chce realizovat naše návrhy v oblasti snížení poplatků za položku na receptu. Je škoda, že tento náš návrh koalice již dávno nepodpořila, neboť mohl platit už od 1. ledna tohoto roku. Je patrné, že se ministerstvo zdravotnictví řídí pravidlem, že záleží na tom, kdo návrh podává, nikoliv na tom, jaký je jeho obsah.

Stejně tak lze přivítat plán ministra Hegera na slučování zdravotních pojišťoven a redukci jejich počtu, neboť i toto je součástí programu sociální demokracie.

David Rath
stínový ministr zdravotnictví za ČSSD

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama