Ing. Ivan Fuksa

  • ODS
  • Příbram
  • zastupitel obce
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,19. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.01.2011 14:01:47

Intenzivní kontroly se zaměřují na potraviny i krmiva

Intenzivní kontroly se zaměřují na potraviny i krmiva

Na pokyn ministra zemědělství Ivana Fuksy zintenzivnily kontroly potravin, které je možno v souvislosti s nálezy dioxinů v sousedním Německu považovat za rizikové.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce se zaměřila na kontroly vajec, drůbežího a vepřového masa zejména v obchodních řetězcích s vazbou na dodávky z Německa. Státní veterinární správa je v přímém kontaktu s orgány německého státního a veterinárního dozoru. Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský kontroluje výrobny olejů, které jsou u nás registrovány jako krmivářské provozy.

„Spotřebitelé se mohou spolehnout na důkladné kontroly českých dozorových orgánů, které se teď ještě zintenzivnily. Je to pro spotřebitele ovšem také impuls více se zajímat o kvalitu a původ potravin a upřednostňovat domácí výrobky,“ sdělil ministr zemědělství Ivan Fuksa.

Na pokyn ministra Fuksy zintenzivnily příslušné organizace – Státní veterinární správa, Státní potravinářská inspekce a Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský - kontroly potravin, které je možno v souvislosti s nálezy dioxinů v sousedním Německu považovat za rizikové. Přestože nebyla zaznamenána informace o dovozu rizikových potravin z Německa, Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) se zaměřila na intenzívní kontroly vajec, drůbežího a vepřového masa zejména v obchodních řetězcích s vazbou na dodávky z Německa.

„Vzhledem k tomu, že vyhodnocení laboratorních zkoušek na dioxin trvá několik dní, vyzveme dovozce a zpracovatele k větší součinnosti s veterinární správou a k tomu, aby sami aktivně přicházeli s analýzami nezávadnosti produktů, které chtějí umístit na našem trhu,“ dodal ministr Fuksa. Státní veterinární správa je v přímém kontaktu s orgány německého státního a veterinárního dozoru. Podle jejich šetření kromě zásilky vajec do Nizozemska nesměřovala žádná zásilka s rizikovými potravinami mimo území Německa a všechny farmy a hospodářství, které byly v kontaktu s dotyčnými krmivy, jsou uzavřeny.

České kontrolní orgány se nesoustřeďují jen na potraviny, ale sledují také krmiva. S ohledem na události v Německu provádí Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ) okamžité kontroly výroben olejů, které jsou u nás registrovány jako krmivářské provozy. Kontroly jsou zaměřeny i na správné postupy skladování a nakládání s krmnými oleji.

V pondělí 10. ledna 15 hodin na tiskové konferenci budou ministr Fuksa i ředitelé uvedených kontrolních organizací informovat o dosavadním postupu zintenzivněných kontrol a jejich průběžných výsledcích.

Tereza M. Dvořáčková
tisková mluvčí MZe
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama