JUDr. Stanislav Grospič

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,3. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.01.2011 9:40:11

„Sociální“ krok ministra Drábka

„Sociální“ krok ministra Drábka

Nestátní, neveřejná komora exekutorů tleská dalšímu „sociálnímu“ kroku ministra práce a sociálních věcí Drábka (TOP 09). Mohla by mít díky němu státem garantované snadnější exekuce.

Ten chce prosadit, aby sociální dávky byly předmětem exekucí. Šéf Exekutorského úřadu Tomáše Vrány v Přerově Robert Runták pochopitelně tento krok J. Drábka vítá a doslova řekl: "Není správné, když pracujícímu občanovi jsou v exekuci dlužné peníze sráženy ze mzdy a zůstává mu pouze částka stanovená zákonem, a naproti tomu dlužníkovi pobírajícímu sociální dávky nelze z jeho příjmu odebrat nic."
 
Ministr sociálních věcí a práce J. Drábek opět vsadil na populistické rozdmýchání sociální nevraživosti a záměrné stavění jedné části společnosti proti druhé. Pokud by stát měl vyplácet v budoucnu již dnes výrazně omezené sociální dávky a z nich formou exekuce umožnit uspokojovaní pohledávek třetích osob, nabízí se otázka, k čemu vlastně má celý systém sociálního zabezpečení sloužit a jaký je jeho účel.
 
Většina lidí, která je dnes odkázána na sociální dávky, nemá jinou možnost výrazného zdroje příjmů na zabezpečení svých základních životních potřeb. V České republice žijí téměř dva miliony lidí na hranici chudoby, v nuzném standardu, tj. tzv. od výplaty k výplatě. Jakákoliv potřeba většího neplánovaného výdaje je žene do řad potencionálních dlužníků. Je to nedostatečná výše odměny za vykonávanou práci, ztráta zaměstnání, zvyšování cen základních existenčních potřeb a komercializace každodenního života, která řadu těchto lidí nutí řešit své finanční problémy lichvářskými půjčkami.
 
Ministr Drábek za potlesku soukromé exekutorské komory však vytváří svým návrhem dojem, že většina těchto lidí pobírá sociální dávky proto, že je chce na úkor zbytku společnosti zneužívat. S tím nelze souhlasit.
 
Návrh Jaromíra Drábka neřeší např. ani dlužné nájemné obcím od osob pobírající sociální dávky. Tento problém lze řešit jiným způsobem. Jestliže někdo dluží z vlastní viny a záměrně spekulativně zneužívá sociálních dávek, nechť stát přehodnotí oprávněnost poskytované sociální pomoci.
 
Zamýšlený krok učinit sociální dávky předmětem exekuce ale povede především k uspokojování třetích osob státem, zabezpečení odměn soukromým exekutorům. Ve svých konečných důsledcích zvýrazní sociální rozdělení společnosti, ale nevyřeší problém ani dluhů domácností, ani lichvy.
 
Stanislav Grospič, místopředseda ÚV KSČM
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama