JUDr. Cyril Svoboda

  • KDU-ČSL
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,36. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.01.2011 13:41:00

Trapný zatykač

Trapný zatykač

Dnes jsem četl v novinách zprávu, že Pražský městský soud vydal mezinárodní zatykač na katarského prince Hámida bin Abdal Sáního.

Známá kauza prince, který měl v České republice sexualní styky s nezletilými dívkami. Byl nepravomocně odsouzen na 2,5 roku trestu odnětí svobody a dnes je v Kataru, kde ho nikdo nestíhá. Jaké překvapení… Vždyť si za to můžeme sami. A zmíněným zatykačem si děláme jen z ostudy kabát.

Když bylo zahájeno trestní stíhání proti princovi, dovolávala se katarská strana u ministerstva zahraničních věcí imunity pro svého prince s odkazem na diplomatické zvyklosti. Princ v České republice žádnou diplomatickou misi nevykonával. Podle očekávání Nejvyšší soud rozhodl, že se žádná imunita nebo výsada prince netýká. Nebyl vyňat z pravomoci našich justičních orgánů. Mohl a měl být souzen v České republice a měl i u nás nastoupit trest odnětí svobody. Ale ouha, ještě před pravomocným rozhodnutím soudu tehdejší ministr spravedlnosti Pavel Němec napřed poslal do Kataru spis a za ním potom i prince. Ani jedno dělat nemusel a neměl. Podle mě tím dokonce obešel zákon. To je můj osobní názor. A nyní se najednou divíme, že žádné stíhání v Kataru nepokračuje a vydáváme na prince zatykač. Takový výsledek byl přece jasný od samého počátku. Nechápu, proč se nyní namáháme a ztrapňujeme zatykačem, když tehdy jsme z vůle ministra spravedlnosti a za součinnosti tehdejšího Nejvyššího státního zastupitelství princovi umožnili uniknout spravedlnosti. Princ neutekl jako Kajínek, naopak před televizními kamerami nastoupil do soukromého letadla a odletěl domů.

Tak ho v Kataru nechme a nehrajme divadlo o výkonu spravedlnosti. Myslím, že si princ v Kataru zatykač s úsměvem přečte a to bude asi vše, co se stane. A moje země , na kterou chci být hrdý, vypadá trapně.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama