Ing. Ivan Fuksa

  • ODS
  • Příbram
  • zastupitel obce
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,19. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.01.2011 15:57:01

Vláda na krizi reagovala včas

Vláda na krizi reagovala včas

Jiří Paroubek ve svém textu (Chce to aktivní řešení pro růst, LN 6. ledna) podrobuje kritice hospodářskou politiku Topolánkovy i současné vlády.

Obávám se, že uvádí příliš mnoho nepravdivých informací, co se týče načasování i rozsahu vládních opatření pro boj s hospodářskou krizí v letech 2008-2009. Jako tehdejší náměstek ministra financí jsem se mj. zabýval podporou exportu a mohu uvést řadu argumentů, které kritiku pana poslance Paroubka vyvracejí.

Podpora exportu a podnikání Při prvních dopadech hospodářské krize na Českou republiku na konci roku 2008 tehdejší vláda přijala soubor opatření k podpoře exportu a podnikání. Již na podzim roku 2008 (tedy nikoli v únoru 2009, jak uvádí Jiří Paroubek) se ministři rozhodli posílit státní podporu českého exportu. Rozhodnuto bylo o navýšení základního kapitálu České exportní banky, zvýšení pojistného krytí státní pojišťovny EGAP, posílení programu na podporu malého a středního podnikání a úvěrů pro podnikatele v zemědělství. Kromě toho se od 1. ledna 2009 snížilo daňové zatížení podniků. Vládní protikrizový plán z února 2009 pak výše uvedená opatření už uvádí jako realizovaná či ve stadiu realizace a přinesl opatření další.

V rozporu se slovy Jiřího Paroubka Díky proexportním opatřením se podařilo zmírnit negativní dopady hospodářské krize na českou ekonomiku a zaměstnanost v roce 2009. Pokud mohu zmínit některá čísla, objem pojištěného exportu se státní podporou se zvýšil v roce 2009 o téměř polovinu na 62 miliard korun oproti předchozímu roku. Státní Česká exportní banka pak ve stejném období zvýšila financování exportu o pětinu na 25 miliard korun. V rozporu se slovy Jiřího Paroubka se velmi dobře dařilo pomáhat našim vývozcům směrem na východ, především do zemí Společenství nezávislých států.

I díky těmto opatřením ekonomický výkon v České republice neklesl nijak dramaticky při srovnání s jinými vyspělými státy a míra nezaměstnanosti se pohybovala pod průměrem Evropské unie. Pro příště by tedy bylo vhodné seznámit se nejdříve se základními fakty a časovými souvislostmi než začít vynášet nepravdivé soudy.

Ing. Ivan Fuksa, ministr, člen výkonné rady, místopředseda regionálního sdružení, člen oblastní rady a poslanec PČR

Publikováno v Lidových novinách
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama