ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,37. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.01.2011 19:59:00

Za neefektivní projekt IZIP by měla nést odpovědnost Správní rada VZP

Za neefektivní projekt IZIP by měla nést odpovědnost Správní rada VZP

Potvrzuje se má dlouhodobá kritika elektronických zdravotních knížek IZIP.

Z auditu hospodaření VZP, provedeného Nejvyšším kontrolním úřadem, jasně vyplývá, že zdroje pro financování IZIPu pocházejí ze základního fondu, což je v rozporu se zákonem. Velmi mne zaráží, že VZP je schopna překročit hranici zákona a platit dosud zcela neefektivní systém z dílny europoslanců za ODS Miroslava Ouzkého a Milana Cabrnocha z peněz určených pro placení léčby pacientů, přičemž se následně tváří, jako by se nic nestalo.

Přestože hlavním cílem projektu IZIP měla být úspora peněz, samotný systém, jeho vývoj a zavádění do praxe stál již přes miliardu korun. Správní rada VZP místo toho, aby na začátku projektu žádala garance splnění cílů, tedy primárně úsporu peněz, ptá se po efektivitě vynaložených prostředků a hospodaření systému až dnes. To považuji za absolutní selhání, ze kterého by měla být vyvozena odpovědnost členů Správní rady VZP, nikoli vyplácení odměn, jak o tom na konci loňského roku informovala média.

Jediné, co nám IZIP zatím dokázal, že umí, je únik osobních dat některých pacientů a jejich zneužití ke komerčním účelům. Znovu se tak dokazuje, že privatizace státního sektoru v klíčových oborech, jako je zdravotnictví, nemusí být vždy ta jediná a správná cesta.

David Rath
stínový ministr zdravotnictví za ČSSD

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama