Ing. Ivan Fuksa

  • ODS
  • Příbram
  • zastupitel obce
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,19. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.01.2011 18:46:16

Naše spolupráce se Saskem je úspěšná

Naše spolupráce se Saskem je úspěšná

Ministr Ivan Fuksa jednal v Praze s ministrem životního prostředí a zemědělství Svobodného státu Sasko, Frankem Kupferem.

Velmi úspěšná je spolupráce České republiky se sousedním Saskem v oblasti vodního a lesního hospodářství. Právě to bylo jedním z témat rozhovoru. Ministři se také informovali o svých postojích k budoucí podobě Společné zemědělské politiky EU a o možnostech vzájemné podpory při prosazování společných zájmů.

Ministr Fuksa považuje za zásadní prioritu nastolení spravedlivých podmínek společné zemědělské politiky pro všechny členské státy Evropské unie. „Nepřijatelný je zejména navrhovaný strop dotací pro velké zemědělské podniky. Znamenalo by to oslabení konkurenceschopnosti našich zemědělců. České zemědělské podniky totiž kvůli kolektivizaci obhospodařují větší rozlohu než je obvyklé v západní Evropě,“ řekl Ivan Fuksa. V tom se s ním saský ministr shodl, protože také saské farmy jsou historicky větší, než zemědělské podniky v západní části Německa.

Oba ministři ocenili česko-saskou spolupráci ve vodohospodářské oblasti. Příslušné orgány a odborná pracoviště spolu projednávají vodní režim hraničních vod, ochranná pásma vodních zdrojů, údržbu a opravy toků, ochranu před povodněmi, ochranu a zlepšování jakosti hraničních vod, vypouštění odpadních vod, odběry vody a využívání vodní energie. Úkoly dohodnuté pro každý rok spolu probírají členové Stálého výboru pro saský hraniční úsek Česko-německé komise pro hraniční vody.

Osvědčila se i spolupráce v oblasti lesního hospodářství. Právě proto navrhl ministr Frank Kupfer uspořádat 14. dubna 2011 společnou česko-saskou prezentaci výsledků lesnictví v Bruselu.  „Další možné partnerství, které by posílilo naše dobré vztahy, vidím ve společných projektech na revitalizaci Krušných hor, které by spadaly do nového programovacího období a mohly být financovány z prostředků EU po roce 2013,“ řekl ministr Fuksa.

Ministři se také bavili o aktuálním vývoji v kauze dioxinů. Podle slov Franka Kupfera v Sasku veterináři nezaznamenali žádný případ překročení limitů škodlivých látek ve vejcích nebo v mase hospodářských zvířat. Ivan Fuksa bude o dioxinech jednat v pátek na veletrhu Grüne Woche v Berlíně se spolkovou ministryní zemědělství Ilse Aignerovou.

Tereza M. Dvořáčková
tisková mluvčí MZe
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama