Ondřej Liška

  • Jihomoravský kraj
  • Výbor pro evropské záležitosti
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,98. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.01.2011 12:44:00

Dřevěná kniha: Párty v Lesích ČR pokračuje dál

Dřevěná kniha: Párty v Lesích ČR pokračuje dál

Dosud téměř neviditelný ministr zemědělství Ivan Fuksa si zřejmě uvědomil, že by bylo po půl roce v úřadu dobré vydat české veřejnosti zprávu o své existenci.

Způsob, kterým se rozhodl vstoupit do povědomí občanů, však udivuje cynismem a nepoučitelností.

„Dřevěná kniha“ se kterou chce prosadit novou koncepci hospodařením se státním lesním majetkem, totiž povede k dalšímu zakonzervování hospodaření v Lesích ČR, kde se v posledních letech peníze doslova vyhazovaly oknem. Kromě toho Fuksův plán přímo ohrozí přežití řady malých dřevařských podniků na našem venkově. Bravo.

Ministrův návrh potvrzuje současný stav, kdy se dřevo z Lesů ČR netransparentně rozprodává ve velkých a dlouhodobých tendrech, na které je schopno dosáhnout pouze několik málo velkých soukromých firem. Stejně tak nadále podporuje neefektivní způsob prodeje dřeva, kdy se neoddělují činnosti týkající se kácení stromů a odprodej vlastní dřevní hmoty. Firmám se tak prodává dřevo ze stromů nastojato, kdy není známá kvalita dříví, a tedy ani jeho konečná prodejní cena.

Dřevo lze totiž prodávat třemi způsoby: Můžete nastojato prodat stromy v lese, aby si je dřevařská firma pokácela, prodala a podělila se se státem o zisk - tomu se říká metoda „na pni“. Druhá, prakticky identická varianta je, že stát stromy nechá pokácet a rovnou poražený strom prodá obchodníkovi - to je metoda „při pni“. Třetí možností je, že stát neprodává zajíce v pytli, ale stromy nechá nejdříve pokácet, vyvézt z lesa, roztřídí je podle sortimentu a prodá je ve vlastní režii přímo konečným odběratelům.

Každý státní lesní podnik v každém sousedním státě používá třetí metodu. Tu u nás také užívají např. České univerzitní lesy, Brněnské a Ostravské městské lesy či Vojenské lesy a statky. Pouze jediný státní lesní podnik ve střední Evropě, Lesy ČR, se rozhodl, že je chytřejší než všichni ostatní, a používá metodu druhou. A ministr zemědělství ho v tom rád podporuje, i když při zachování současného stavu hrozí státu podle odhadů ztráty v řádech miliard korun.

Není od věci připomenout, že zmiňovaná „efektivní koncepce“ vznikla ještě v době, kdy v čele dozorčí rady Lesů ČR stál bývalý ministr životního prostředí Pavel Drobil. Podle zveřejněných odposlechů Drobilova poradce Martina Knetiga, mělo za jeho působení v Lesích ČR docházet ke „krádežím za bílého dne“.

Je alarmující, že si po kauze Drobil pan Fuksa jako ministr zemědělství za ODS ve vládě „boje proti korupci a rozpočtové odpovědnosti,“ vůbec dovolí předstoupit před veřejnost a koncepci fungování Lesů ČR, která než co jiného vybízí k plýtvání a korupčnímu jednání. Po minulých zkušenostech se ovšem není čemu divit. Párty v lesích ČR pokračuje dál.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama