ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,97. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.02.2011 19:27:20

S přímou volbou prezidenta musí přijít i změna jeho pravomocí

S přímou volbou prezidenta musí přijít i změna jeho pravomocí

ČSSD je připravena vyjednávat o formě přímé volby prezidenta republiky.

V dnešních dopoledních hodinách proběhla schůzka zástupců ČSSD a strany Věci veřejné. Hlavním tématem naší diskuse byla problematika omezení poslanecké imunity a hledání společného kompromisu v této věci poté, co návrh na zrušení poslanecké imunity neprošel sněmovnou na konci minulého roku. Nestalo se tak na základě neochoty sociální demokracie neschválit patřičnou změnu ústavního zákona, neboť čtyři opoziční poslanci hlasovali pro změnu, nýbrž na základě neschopnosti vládní koalice zúčastnit se jednání takto významného bodu v plném počtu 118 poslanců.

Na konci tohoto neúspěšného hlasování o zrušení poslanecké imunity nicméně došlo k dohodě o hledání kompromisu, na základě níž proběhla dnešní schůzka. Na této dnešní schůzce jsme se zároveň dotkli i tématu přímé volby prezidenta, kdy jsme hledali shodné body v programu obou politických stran.

ČSSD v případě přímé volby prezidenta zásadně odmítá přístup koaliční vlády. Když jsme totiž na začátku tohoto volebního období předkládali návrh zákona o přímé volbě hlavy státu, byl tento odmítnut vládními stranami s tím, že takové změně musí předcházet diskuse všech parlamentních subjektů. Opět se však jednalo pouze o prázdnou politickou proklamaci, která zřejmě nebude naplněna. Přesto pevně doufáme, že vláda na svém dnešním jednání přeruší patřičný návrh na přímou volbu prezidenta republiky a umožní zasedání představitelů všech parlamentních stran tak, abychom společně nalezli konsenzus.

ČSSD považuje za správné, abychom si nyní vzájemně vydefinovali principy přímé volby prezidenta, případné změny Ústavy či zakotvení hlavy státu v takto upravené Ústavě. Zároveň bychom se chtěli bavit i o kompetencích prezidenta, neboť si neumíme v současné chvíli představit změnu procesu volby prezidenta, aniž by nedošlo ke změně jeho pravomocí. Především pak chceme vést diskusi o ústavních pojistkách, například o způsobech možného odvolání prezidenta pomocí referenda.

Sociální demokracie ze svých řad vybrala pětici zástupců (Jeroným Tejc, Michal Hašek, Jan Chvojka, Stanislav Křeček a Jiřina Rippelová), která je pověřena vyjednáváním v této otázce.

Jeroným Tejc, stínový ministr vnitra za ČSSD
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama