Ivo Vašíček

Právo na informace a ochranu soukromí
  • Piráti
  • Jihomoravský kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,55. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.02.2011 23:41:18

Kdo nelže, je pro politiky zrádce.

Kdo nelže, je pro politiky zrádce.

Příliš mnoho lhaní způsobuje poruchy, které ochromí prolhaný systém vládnutí.

Upadající stát používá metody, které jsou v přímém rozporu s jeho nosnými ideály. Stát ztrácí důvěru, důvěryhodné přestávají být i jeho ideje. Lidé nejsou upřimní, a neřeknou otevřeně co si myslí. Zkreslování informací je zdrojem chyb, legitimita vlády klesá. Čím více se svým ideám stát vzdaluje, tím méně efektivní je.

Lhaní „smrdí“ a nedá se utajit. Lhaním se zakrývají fakta. Poznání však zkoumá argumenty. Lhář nemá argumenty a nemůže je mít. Poznání je hranicí manipulace, za kterou už nastupuje násilí: zakazování názorů, potírání myšlenek a osobní šikanování jedinců.

Nevýhodou lži je nákladnost jejího obhajování, shoda s pravdou je vždy efektivnější. Morálka lidí i společnosti se různě mění, ale pravda je vždy základním pravidlem.

Když míra lží překročí, morálně únosnou mez, propuká revoluce: “Oni nám lhali!“ Zklamaní lidé jsou lační po nové vizi, hledají novou šanci na lepší svět. Lidé se rádi nechají vést, hledají bezpečí. Nezáleží na politickém systému. Klíčovým faktorem je charakter vůdců. Když mají své lidi rádi, daří se všem. Království (širší abstrakce vládnutí) je o cti a o důvěře, a o lásce vůdců k lidu. Král, který lid nemiluje, ztrácí důvěru, ten který lže mnohdy i život.

Nosnou energií demokracie je svoboda, svoboda vůle. Hranice svobody leží v upřímnosti. Každá lež je projevem falešné vůle. Lež vytváří napětí, je potenciálem změny. Když demokratický stát zakazuje názor, ničí sám sebe. Demokracie upadá a zůstává pokrytecká moc bez idejí.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama