Bc. Roman Onderka, MBA

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,87. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.02.2011 16:47:00

Rekonstrukce vily Tugendhat pokračuje

Rekonstrukce vily Tugendhat pokračuje

Rekonstrukce a památková obnova vily Tugendhat se posouvá do své třetí čtvrtiny.

Restaurátoři v této chvíli pokračují ve snímání druhotných vrstev vnějších omítek, probíhají práce také na odsolování vnitřních omítek, které byly v minulosti solí zasaženy při defektu kanalizace. V ložnicovém patře (3. NP) bylo dokončeno smývání druhotných výmaleb. Tyto práce pokračují rovněž v nižších podlažích domu.

„Vila Tugendhat je architektonickým skvostem města Brna. V rámci rekonstrukce jsme zavčasu získali finanční prostředky jak z fondů Evropské unie, tak zejména z dotačního titulu Ministerstva kultury ČR. Pokud bychom s ministerstvem vyjednávali o pár měsíců později, možná bychom tuto dotaci už vzhledem ke špatné ekonomické situaci neobdrželi. Tím spíše si vážím toho, že se rekonstrukce vily pomalými krůčky blíží ke konci, a že se na ní podílejí všechny složky – město Brno, Evropská unie a Česká republika potažmo Ministerstvo kultury,“ sdělil primátor města Brna Roman Onderka.

Zahradní terasa

U první dvojice základových studní byla dokončena montáž ocelové armatury a bednění pro betonáž základového pasu, která proběhla ve druhé polovině ledna.

Kovové prvky

V ložnicovém patře (3. NP) začaly práce na restaurování ocelových oken a dveří. Tyto prvky byly očištěny a opatřeny základním nátěrem. Ve druhé polovině ledna byla část prvků opatřena finálním nátěrem a bylo instalováno zasklení. V koupelně v rodičovské sekci (3. NP) bylo z vnitřní části dokončeno mechanické očištění ocelové konstrukce střešního světlíku. Odstraněním masivních nánosů koroze a vodního kamene bylo provedeno mechanické očištění vnitřního líce původní ocelové nádrže na dešťovou vodu v technickém podlaží (1. NP). V prostoru kotelny (1. NP) restaurátoři demontovali a odvezli k repasi výtahovou kabinu a část strojního zařízení výtahu na popel. 

Další práce

Ve 2. NP se dokončuje montáž rozvodů zabezpečovacího systému a probíhá zde montáž rozvodů ústředního vytápění. 

Ve zdi oddělující prostor kotelny a koksovny v technickém podlaží (1. NP) byla pomocí sond lokalizována a poté odstraněna dodatečná zazdívka druhého pomocného shozu na koks (hlavní shoz na koks je veden přímo z ulice do prostoru koksovny). Zde byly objeveny fragmenty černých keramických dlaždic značky RAKO.

Informace o vile na www.tugendhat.eu

Faktické informace

investor: statutární město Brno

zhotovitel: Unistav, a. s.,

doba rekonstrukce: 01/2010 – 01/2012

investice celkem: 155,9 mil. Kč (z toho EU 132,5 mil. Kč a 23,4 mil. z rozpočtu MK ČR)

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama