ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,49. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.02.2011 11:23:53

S nepopulárními kroky jsem na ministerstvu začal až já

S nepopulárními kroky jsem na ministerstvu začal až já

Reakce ministra školství Josefa Dobeše na výzvu ČSSD.

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Josef Dobeš nehodlá rezignovat na svou funkci.  „Škoda, že pan Ohlídal a vedení ČSSD několik let předem nehovořilo o dlouhodobém úpadku českého školství. První, kdo to učinil, jsem byl já," říká Josef Dobeš. Ministr školství vnímá a jako první velmi vážně vyslovil pochybnosti nad stavem českého školství. „Pan Ohlídal je tak až několikátý, který to využívá pro své politické zviditelnění," dodává Dobeš.

Ministr Dobeš má recept a řešení toho stavu a podniká konkrétní zásadní kroky k napravení. Těmito kroky jsou:
Měření kvality - srovnávací zkoušky v 5. a 9. třídách, které budou realizovány už na podzim tohoto roku.
Po 14 letech se jako první ministr rozhodl pro spuštění státní maturity.
Zeštíhlení sítě středních škol tak, aby odpovídala demografii ČR. Zde si váží hejtmanů ČSSD na rozdíl od některých populistických poslanců a senátorů ČSSD (Ohlídal, Chládek, Rath, Paroubek).
Změna financování regionálního školství.

Odbourávání byrokratického zatížení škol - do vlády jde novela školského zákona, která omezí zbytečnou byrokracii. Navíc od dubna dojde ke slučování ministerstvem přímo řízených organizací (OPŘO), které zatěžují školy další byrokracií.

Posílení financí na zvýšení platů učitelů, pro rok 2011 byly platy učitelů posíleny o 2,1 miliardy, pro rok 2012 bude rozpočet na platy posílen o další 4 miliardy.

„Toto jsou kroky, které měly být nastaveny před 10, 15 lety. Odvahu k jejich realizaci měli mít už ministři ze strany ČSSD. Rozumím tomu, že je v tom mnoho nepopulárního, ale nehodlám z toho ustoupit," dodává Josef Dobeš.

V oblasti evropských fondů to byl právě ministr Dobeš, který jako první upozornil na nečerpání prostředků z evropských fondů. Z tohoto důvodu v září 2010 vyměnil vrchního ředitele, který měl tuto oblast na starosti. „Do této doby každý taktně mlčel, ač čerpání evropských fondů obou operačních programů v gesci MŠMT bylo nejhorší. Jestliže za tři roky bylo proplaceno 0,3 procenta, tak za čtyři měsíce nového vedení je to už desetkrát tolik," vysvětluje Josef Dobeš. V současnosti vrcholí jednání nad schválením pěti největších projektů v Bruselu v celkové výši 20 miliard korun. Možná právě proto nervozita ze strany opozice vzrůstá. Navíc pro rok 2011 bylo posíleno financování vysokých škol z fondů Evropské unie o 9 miliard. Což byl v minulosti nevídaný jev.   

Co se personální politiky v sekci operačních programů týká, tak z 230 zaměstnanců odešlo nebo bylo vyměněno jen 25 zaměstnanců, tedy o něco více než 10 procent. Na jejich místo nastoupili lidé, kteří mají zkušenosti s čerpáním peněz z Evropské unie, což bylo zásadním problém. Do té doby totiž na operačních programech pracovali lidé, kteří s nimi neměli takové zkušenosti, popř. nebyli potřebně jazykově vybavení.  

Velmi důležité dění, které probíhá na MŠMT od konce roku, je výrazné zeštíhlení celého úřadu ministerstva a odbourávání byrokracie. „To je možná největší důvod množících se ataků na moji osobu," říká ministr Dobeš, který hodlá v krocích vedoucích k zeštíhlení a k zefektivnění práce úřadu i nadále pokračovat.

Jak uvedl jeden nejmenovaný server: ministerstvo netvoří dům, ale tvoří jej lidé, kteří mohou svou administrativní mocí ministra lidově řečeno "vypapírovat". Za nastalé situace se jim však může stát, že ministr učiní další nepopulární krok a tuto administrativní moc úřednictvu omezí. Bylo by zajímavé sledovat reakce těch, kteří české školství nechápou jako prioritu, ale jako vlastní prostředek k dosažení moci.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama