JUDr. Stanislav Grospič

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,3. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.02.2011 9:38:48

Chceme zachování parlamentního charakteru ČR

Chceme zachování parlamentního charakteru ČR

Tisková zpráva poslance parlamentu ČR a místopředsedy ÚV KSČM Stanislava Grospiče k otázce přímé volby prezidenta.

Zavedení institutu přímé volby prezidenta republiky je otázkou změny Ústavy České republiky. Vládní pravicová koalice, která má sice většinu mandátů v Poslanecké sněmovně postačující k přijímání zákonů, však nemá dostatek hlasů ke změně Ústavy. K té je třeba nejméně tří pětin všech zvolených poslanců. Změna Ústav je podmíněna rovněž kvalifikovaným třípětinovým souhlasem druhé komory Parlamentu tj. Senátu. V případě přijímání ústavních zákonů, tedy i změny Ústavy, nemůže Poslanecká sněmovna přehlasovat Senát. Vládní koalice ODS, TOP 09 a Věcí veřejných se proto snaží dosáhnout dohody s ČSSD na vytvoření účelové širší koalice přinejmenším pro prohlasování změn Ústavy České republiky nutných i k uzákonění přímé volby prezidenta.

Jde o téma dlouhodobě diskutované jak na české politické scéně, tak i ve veřejnosti. V řadě momentů je však otázka přímé volby prezidenta účelově využívána i jako téma zástupné, s cílem odvést pozornost od jiných vážných celospolečenských problémů.

KSČM vyjádřila ve svém volebním programu stanovisko, že respektuje vůli většiny občanů naší země a v této souvislosti se nebrání ani přímé volbě prezidenta. Za daleko podstatnější však považuje zachování parlamentního charakteru České republiky, který má v naší společnosti a právním řádu své historické opodstatnění. Rozhodující je zachování zastupitelské demokracie a věcné naplnění ústavního pořádku možností přímé účastí občanů na rozhodování celostátními referendy.

Zavedení přímé volby prezidenta do ústavního pořádku si nutně vyžádá řešení otázky odpovědnosti prezidenta republiky a způsobu jeho případné odvolatelnosti. Je třeba upravit jeho vztahy k moci zákonodárné, tj. Parlamentu, moci výkonné, tj. vládě, a k moci soudní. Diskuze o těchto otázkách by neměla být překrývána podsouváním dílčích témat spojených v daný okamžik například se jmenováním členů bankovní rady ČNB, či s kontrasignací prezidentské amnestie ministrem spravedlnosti. Podle názoru KSČM by bylo především velmi nebezpečné, kdyby v souvislosti se změnou Ústavy došlo k oslabení zastupitelské demokracie. Stejně tak nebezpečné by bylo, kdyby došlo k otevřenému či skrytému posílení moci výkonné, tedy vlády. Část pravice, která se vzhlíží v autoritářských a neoliberálních koncepcích, k tomuto scénáři velice inklinuje. Růst autoritářství v České republice je zjevný a nepřispívá k posílení demokracie, naopak má zastřít neschopnost současné vládní garnitury řešit ekonomické a sociální problémy v naší společnosti.

Pokud by do našeho právního řádu byla zakotvena přímá volba prezidenta republiky, pak by měla mít svou důstojnost a váhu. Měla by rovněž respektovat zkušenosti našeho volebního systému a nepřispívat ještě větší měrou k amerikanizaci pojetí volebních kampaní, kde peníze a mediální agentury mají rozhodující slovo v ovlivňování voliče. Úvahy Věcí veřejných o australském volebním modelu řazení kandidátů podle preferencí rovněž není namístě, vedl by k otevřené komercializaci této volební kampaně na stejném principu, na jakém tato strana organizovala např. svou volení kampaň.

Otázka přímé volby prezidenta a změn Ústavy je věcí vážnou, z níž by neměly být předem vylučovány žádné parlamentní strany. Byla to však právě současná vládní koalice, která na počátku volebního období rozhodla nevytvořit parlamentní komisi pro změny Ústavy. Nyní po těchto změnách sama volá.

Stanislav GROSPIČ, poslanec PS PČR, místopředseda ÚV KSČM

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama