Dr. Libor Rouček

Bývalý europoslanec
  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,84. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.02.2011 12:18:00

Rychloprávníci z Plzně a kauza německého ministra

Rychloprávníci z Plzně a kauza německého ministra

Německá péče o dodržování pravidel hry ostře kontrastuje s největším akademickým skandálem v historii České republiky, kterým je kauza tzv. rychlostudentů práv z Plzně.

Německým veřejným míněním otřásá skandál kolem nepoctivé doktorské práce ministra obrany. Karl-Theodor zu Guttenberg je (nebo spíše byl) velkou vycházející hvězdou německé křesťanské politiky a vedl v žebříčcích veřejné oblíbenosti. Kromě dobrého vzhledu je mu vlastní obratná komunikace s médii. Dokázal si pěstovat image schopného a poctivého mladého muže ve službách veřejnosti, jehož ctnosti se snoubí s aristokratickým původem. Jakmile vyšlo najevo, že ministr v roce 2007 obhájil v Bayreuthu disertační práci, ve které hojně opisoval celé pasáže jiných autorů, aniž by je řádně citoval, němečtí novináři se předhánějí ve vtipných přesmyčkách jeho jména à la Karl-Theodor Xerox zu Googleberg. Jeho pověst utrpěla značný šrám a křesťanští demokraté (sám ministr je Bavor, člen CSU) včetně kancléřky Merkelové Guttenberga vyzývají k zaujetí rozhodného postoje k celému skandálu. Ministr se do vyjasnění aféry zřekl používání doktorského titulu. Ačkoli bude plagiarismus teprve zkoumat příslušná univerzita, už nyní je zřejmé, že vize svobodného pána von und zu Guttenberga na místě budoucího spolkového kancléře se stala ze dne na den utopií.

Německá péče o dodržování pravidel hry ostře kontrastuje s největším akademickým skandálem v historii České republiky, kterým je kauza tzv. rychlostudentů práv z Plzně. Případ je to starší než rok, ale Západočeská univerzita nepodnikla slibované kroky k odejmutí titulů těm, kteří evidentně porušovali pravidla hry. Koho to však ještě dnes zajímá? Mediální svět už má zase jiné kauzy a nestará se dál o nestandardní studium bývalé primátorky Chomutova a dnešní poslankyně Ivany Řápkové, nestandardní rigorózní práci pana poslance Marka Bendy, rychlostudium bývalého starosty Prahy 5 Milana Jančíka a jeho přítelkyně (a současné europoslankyně za ODS) Andrey Češkové. Rigorózní práce podezřelých rychlostudentů povětšinou nějakou záhadou z archívu univerzity zmizely, a tak ani nelze zjistit, zda byly vytvořeny metodou „copy and paste“.

Tito lidé by měli na západ od našich hranic ve veřejných funkcích utrum už proto, že by si je jejich vlastní strana nedovolila prezentovat voličům. Případ má až tragikomické aspekty. Příkladně Marek Benda byl bez dokončeného právnického vzdělání v minulém legislativním období předsedou ústavně-právního výboru poslanecké sněmovny. V současnosti (skoro jako by chtěl testovat, co všechno česká veřejnost unese) se v novinách svěřuje se svým tajným přáním dotáhnout to jednou na předsedu Ústavního soudu!

A aby byl obrázek o českém vztahu k významu kvalifikace, ke studiu a dodržování pravidel barvitější, máme zde novou kauzu přímo od pramene: ministr školství Josef Dobeš údajně psal seminární práci pro vrchní ředitelku svého kabinetu, která přes svůj významný post v oblasti personálního managementu zatím nezvládla dokončit ani bakalářské studium. Inu, jiný kraj, jiný mrav….

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama