ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,66. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.02.2011 16:53:23

Střídavá péče pomůže dětem, ale bude klást větší nároky na soudy

Střídavá péče pomůže dětem, ale bude klást větší nároky na soudy

Střídavá péče musí být v zájmu dítěte, shodli se poslanci Pavel Staněk a Lenka Kohoutová

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4

Zákon o rodině a jeho plánovaná úprava, to byla hlavní témata diskuze v prostorách Státních aktů, kterou zprostředkovala Stálá komise pro rodinu a rovné příležitosti. Nejvíce pozornosti bylo věnováno problematice střídavé péče, která by měla v novele dostát největších změn a Česká republika v užívání tohoto právního nástroje dost zaostává za zbytkem Evropské unie.

„Střídavá péče je u nás skutečně využívána poměrně málo. Takzvanou střídavku se, v loňském roce, české soudy rozhodly udělit v pěti procentech případů. Pro srovnání ve Francii se toto číslo pohybuje okolo patnácti procent,“ komentuje situaci ohledně využívání společné výchovy obou rodičů Pavel Staněk, předkladatel zákona.

Návrh také zvyšuje nároky na citlivost posuzování ze strany soudců, kteří nyní budou muset uvést, z jakých důvodů střídavou péči doporučují nebo nedoporučují a zároveň hájit zájem dítěte.

Hlavní tíha zodpovědnosti, však vždy bude ležet na rodičích, kteří by neměli dítě brát jako rukojmí nebo ho nutit k rozhodování, u kterého z rodičů bude trávit více času.

"Dítěti může střídavá péče umožnit prožít dětství v blízkosti obou rodičů, což je dobře. Návrh kolegy Pavla Staňka proto podporuji. Během projednávání návrhu zákona v Poslanecké sněmovně však budu trvat na tom, aby v zákoně zároveň došlo k explicitnímu upřesnění termínu, zájem dítěte. Uplatnění střídavé péče musí jednoznačně sloužit právě zájmům dítěte, nikoliv rodičů.“ Uzavřela celou diskuzi členka Stálé komise pro rodinu a rovné příležitosti, poslankyně Lenka Kohoutová.

 

Ondřej Hušek

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama