ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,66. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.02.2011 21:10:17

Veřejné slyšení k petici za rovné podmínky handicapovaných sportovců

Veřejné slyšení k petici za rovné podmínky handicapovaných sportovců

Sportovci se zdravotním postižením musí mít rovný přístup k finančním zdrojům. Nikdo nesmí být obětí dlouhodobé byrokracie a snahy jedné vybrané skupiny prosazovat pouze vlastní zájmy

Znesváření sportovci po šesti letech usedli k jednacímu stolu

 

Zástupci ČSTPS (Český svaz tělesně postižených sportovců) a ČPV (Český paralympijský výbor) se rozhodli řešit své táhlé spory na půdě poslanecké sněmovny během veřejného slyšení k petici „Za rovné podmínky handicapovaných sportovců.

 

ČPV sdružuje organizace českých handicapovaných sportovců, rozděluje mezi ně státní dotace a zajišťuje nominace na mezinárodní sportovní akce. ČSTPS patřil do roku 2005 mezi členy ČPV. Pak se představitelé těchto organizací neshodli kvůli odlišným představám o fungování Českého paralympijského výboru.
Ostrá výměna názorů vyústila v soudní spor, v němž se rozhodovalo o tom, zda ČSTPS zůstal členem Výboru. Podle ČPV totiž Svaz členství ukončil. Posledním rozsudkem je rozhodnutí Ústavního soudu, podle nějž členství ČSPTS nezaniklo.
V období, kdy soudy rozhodovaly, neměli sportovci sdružení v ČSTPS šanci získat dotace rozdělované ČPV a navzdory kvalitním sportovním výkonům nemohli reprezentovat Českou republiku.
 Z počátku byla atmosféra slyšení poměrně vyhrocená a obě strany si neodpustily připomenout několik obvinění a křivdy z minulosti. "Petici jsme podali pro to, že se cítíme diskriminováni a neprávem vyřazeni ze struktury ČPV a jeho financovaní, za pravdu nám dal i Ustavní soud, ale nic se nezměnilo, proto jsme se rozhodli upozornit na problém peticí," dodal jeden z petetentů, Mgr. David Lukeš.

 Český paralympijský výbor, na jednání reprezentovaný svým výkonným předsedou Františkem Janouchem, důrazně nesouhlasil s tezemi o nemožnosti sportovců z ČSTPS hájit barvy České republiky a soustavně se připravovat na vrcholné akce. „Není pravdou, že se sportovci sdružení pod ČSTPS nemohou účastnit paralympiád či mistrovství světa, stačí, aby měli požadovanou výkonnost a vstoupili do nově vzniklé asociace ČATHS (Česká asociace tělesně handicapovaných sportovců), která nahradila vystoupivší ČSTPS," argumentoval Jiří Ježek.

 „Ráda bych připomněla, že tu nejsme proto, abychom váš spor rozsoudili, ale chceme nabídnout prostor ke konstruktivní debatě a usmíření obou stran," mírnila rozvášněné emoce zpravodajka veřejného slyšení, poslankyně Lenka Kohoutová.

Zdá se, že nezbývá než doufat v brzké usmíření obou zúčastněných stran. Současný stav rozhodně nepobídne sponzory ani volené zástupce do financování sportu handicapovaných, což by mohlo vést ke kolapsu celého odvětví.


Ondřej Hušek 

 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama