RNDr. Petr Nečas

  • ODS
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,77. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.02.2011 19:54:59

Pro toto brutální krveprolití není žádné ospravedlnění

Pro toto brutální krveprolití není žádné ospravedlnění

ODS podpořila rezoluci IDU odsuzující násilí v Libyi

V Praze skončilo dvoudenní zasedání Mezinárodní demokratické unie (IDU). Více než 80 reprezentantů středo-pravicových stran z celého světa přijalo závěrečnou rezoluci, která mimo jiné odsuzuje násilné potlačování demonstrací v Libyi. IDU zároveň vyzvala běloruskou vládu, aby zastavila porušování lidských práv a omezování politické opozice a nezávislosti médií.

Na úvodním zasedání předsednictva IDU vystoupil předseda ODS Petr Nečas. Dalšího jednání se jako reprezentant občanských demokratů zúčastnil europoslanec Jan Zahradil. Podle Nečase pražské zasedání IDU potvrzuje, že ODS patří mezi respektované středo-pravicové strany v evropském i světovém kontextu. Během dvou dekád od vzniku ODS se podle něj z mnoha politických partnerů stali přátelé a spojenci, se kterými se dnes občanští demokraté setkávají v jedné politické rodině.

Občanští demokraté se intenzivně účastnili diskuse o bezpečnostních výzvách a aktuální situaci v severoafrických státech a podpořili rezoluci, která odsuzuje bezprecedentní násilí, které páchá režim na civilních obyvatelích v Libyi. "Pro toto brutální krveprolití není žádné ospravedlnění. Mezinárodní společenství včetně České republiky musí toto násilí odmítnout," uvedl v souvislosti s aktuálními událostmi v Libyi Petr Nečas.

"Jednoznačně podporujeme touhu občanů po svobodě a demokracii. V zemích Středního východu a severní Afriky jsme svědky událostí, které jsou historickým momentem v dějinách lidstva. V každém případě chceme dát najevo, že stojíme na straně lidí, kteří touží po svobodě a demokracii. To jsou hodnoty, které sjednocují středo-pravicové strany po celém světě," komentoval přijetí rezoluce odsuzující násilí v Libyi předseda Mezinárodní demokratické unie a bývalý australský premiér John Howard.

Britský ministr pro Evropu a předseda stálého výboru IDU pro mezinárodní otázky David Lidington poděkoval ODS a premiéru Nečasovi za pomoc při organizaci pražského zasedání IDU. "Můj stranický šéf David Cameron si velmi váží přátelství s Petrem Nečasem a naše konzervativní strana spolupracuje s ODS stále úžeji na poli Evropského parlamentu i v evropských institucích."

Rovněž David Lidington odsoudil brutální násilí páchané na občanech v Libyi a vyjádřil podporu lidem, kteří usilují o svobodu a demokracii v zemích severní Afriky a Blízkého východu. "Chceme také vyjádřit solidaritu naší sesterské středo-pravicové straně v Bělorusku. Běloruský delegát nám včera připomněl, jak některé členské strany IDU stále ještě musí zápasit o základní politické právo být uznán jako politický subjekt."

Mezinárodní demokratická unie je sdružením více než 80 konzervativních, křesťansko-demokratických a dalších stran sdílejících stejné politické přesvědčení. IDU je platformou, která členským stranám umožňuje výměnu názorů na politická témata a organizační záležitosti a zároveň podporuje prosazování demokracie a středo-pravé politiky po celém světě.

IDU založily významné osobnosti středo-pravicové politiky v roce 1983 v Londýně. Zakládající listinu IDU podepsali mimo jiné tehdejší předsedkyně britských konzervativců Margaret Thatcherová, předseda německé CDU Helmut Kohl, republikánský viceprezident Spojených států George W. Bush, předseda francouzského Sdružení pro republiku Jacques Chirac nebo předseda rakouské Lidové strany Alois Mock.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama