Mgr. Vítězslav Jandák

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,02. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.02.2011 12:16:48

Plán Nečasovy vlády na zvýšení DPH je pro kulturu likvidační

Plán Nečasovy vlády na zvýšení DPH je pro kulturu likvidační

Vyjádření stínového ministra kultury k vládním škrtům.

Jako stínový ministr kultury považuji vládní plán na zvýšení DPH ve jménu důchodové reformy až na 20% za nesmyslný, nespravedlivý a v Evropě ojedinělý s tím, že toto zvýšení bude fakticky likvidační pro kulturní rozvoj našich občanů a země. Se zvýšením DPH se totiž rapidně zdraží knihy, vstupenky do kina, divadel či na různé výstavy. Vládní plán na zdražení kulturního vyžití nejen ostře kontrastuje se sliby v koaliční smlouvě, kde vládní strany slibují odpovědný kulturní rozvoj, ale především je nezodpovědným útokem na kulturní dědictví, kterým se naše země stále ještě může pochlubit. Omezování přístupu do divadel, zdražování knih či poplatků za výstavy dá jejich úspěšnému rozvoji tvrdou stopku.

Přivítal jsem v této věci vyjádření současného ministra kultury Jiřího Bessera, který se proti těmto likvidačním plánům svých vládních kolegů postavil. Z další aktivity pana ministra jasně uvidíme, zda dokáže za kulturu skutečně bojovat a vyžádat si u kolegů ministrů výjimku z DPH, nebo jsou tato jeho prohlášení pouhými populistickými výkřiky bez jakékoli snahy je doopravdy prosadit.  

Osvícení vladaři věděli, že společnosti je potřeba dopřát především chléb a hry. Současná vláda Petra Nečase svým nezodpovědným zdražováním a omezováním kultury ovšem jasně dokazuje, že místo osvícení je řízena asociálními zájmy a plány, kterými postihuje sociálně nejslabší a naopak nahrává nejbohatším skupinám obyvatel. Jak to s takovými „neosvícenými" panovníky nejen v historii dopadlo, jistě všichni dobře víme.

Vítězslav Jandák, stínový ministr kultury za ČSSD
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama