Ing. Karel Zvára, Ph.D.

  • SNČR
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,85. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.08.2015 19:11:02

Vyzývám Petra Hampla k souboji

Vyzývám Petra Hampla k souboji

Už aspoň rok se Petr Hampl zviditelňuje v českých médiích. Jeho hlavním tématem je nyní boj proti přistěhovalcům. Nechci v tomto článku polemizovat s konkrétními tvrzeními či návrhy Petra Hampla. Jde mi o principiální věc stranické politiky.

O soulad svobody a odpovědnosti. Domnívám se, že pan Hampl užívá svobody, ale odmítá odpovědnost, která s ní souvisí. Proto jej vyzývám, aby je dal do souladu.

Nejde jen o vystoupení na demonstracích či články především na Parlamentních listech, ale i o jeho statusy na Facebooku. Byť může být záměr - to, po čem volá - třeba i dobrý, návrh řešení je, mírně řečeno, obvykle "kontroverzní". Vybízení k ničení majetku ("vulgární karikatura na každém rohu", viz níže), k násilí (třeba ta "vajíčka na Kuberu" níže) a volání k rozdělování společnosti (my a oni - černobílé vidění světa) považuji za proti-liberální, neslučitelné s filosofií Svobodných a také za revolucionářské - tedy proti-pravicové. Nástroje a vidění světa podle pana Hampla, jak je vnímám, považuji za odpovídající prezentaci kdysi úspěšných "lidových hnutí" jako v Rusku v roce 1917, v Německu v třicátých letech či u nás po druhé světové válce - ano, totalitářských socialistů, ať už nacionálních či internacionálních. Prostě si dokáži Petra Hampla představit skoro v kterékoliv české politické straně. Jen ne ve Svobodných.

Jeden příklad z Facebooku:

Svou intenzivní publikační činností, která spojuje jeho články se Stranou svobodných občanů, pan Hampl utváří veřejné povědomí o Svobodných jako takových. Přitom je členem strany bez volené funkce. Není členem širšího vedení strany (republikového výboru) ani vedení strany (republikového předsednictva), dokonce ani krajského předsednictva. Ani přes moji výzvu nekandidoval v nedávné volbě do republikového výboru.

Považuji za nezbytné, aby takové vystupování pana Hampla za Svobodné bez politického mandátu skončilo. Věřím, že si pan Hampl velmi dobře uvědomuje dosah svých vyjádření a jejich vliv na image Svobodných. Dokáži si představit tři východiska při zachování cti pana Hampla.

Pan Hampl nechá svoji podporu ve straně podrobit praktickému testu. Pokusí se získat politický mandát a bude kandidovat do republikového předsednictva strany. Šanci bude mít už letos na podzim. Pokud získá jeden z pěti mandátů v republikovém předsednictvu, bude zřejmé, že má politický mandát a tedy bude mít možnost své názory prosazovat nejen v médiích, ale také do politického programu strany. Potom bude za své výstupy politicky odpovědný členům Svobodných.

Pan Hampl odejde ze Svobodných. Buď po prohře v letošní volbě republikového předsednictva, nebo proto, že vůbec nebude kandidovat. Hlásat politické ideje jdoucí proti dalším výstupům strany bez mandátu je přece nezodpovědné.

Pan Hampl bude publikovat jen tak, že výstupy nebudou uváděny v kontextu ke Straně svobodných občanů. Zůstane běžným členem bez mandátu. Bude dál publikovat své názory, jakkoliv neslučitelné s politickým programem a oficiálními výstupy strany. Ale zajistí, aby výstupy nebyly označeny odkazem na stranu. Tedy, že např. na Parlamentních listech už nebudou titulky "Hampl (Svobodní): ...", ale "Hampl: ..." a za článkem ani v článku nebude uvedeno nic o jeho vztahu ke straně.

To je přece logický důsledek toho, že nemá příslušný mandát volené funkce.

Jak to nakonec dopadne, to nezáleží na mně, ale na panu Hamplovi. V případě, že moji výzvu přijme a bude kandidovat do republikového předsednictva, tak také na členech Svobodných.

Petře Hample, chcete-li na veřejnosti hovořit za Svobodné, usilujte o příslušný politický mandát ve Straně svobodných občanů a získejte jej. Podrobte svoji podporu testu v letošních podzimních volbách předsednictva Svobodných. Já budu obhajovat svůj mandát místopředsedy strany a ve volbě předsedy plánuji podpořit Petra Macha. Ať tedy budete kandidovat na funkci předsedy strany či na místopředsednickou funkci, budu vám oponentem.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama