Ladislav Okleštěk

  • ANO 2011
  • Olomoucký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,7. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.08.2015 5:29:00

Nesmyslná vyhláška v Přerově zrušena

Nesmyslná vyhláška v Přerově zrušena

Takzvanou zaplachtovací vyhlášku, která Přerov 'chránila' před prachem z kamionů a nákladních aut od roku 2011, zrušil Ústavní soud

Nejenže minulé vedení radnice vyhlášku postavilo nad rámec zákona, nedomyslelo ani informační absurdum, kde by řidič znalost o omezení ve městě získal.

Vyhláška stanovovala řidičům nákladních aut povinnost přepravovat sypké materiály pod plachtou. Zástupci města chtěli takzvaným „zaplachtovacím předpisem“ zamezit tomu, aby se nezakryté sypké materiály dostávaly do ovzduší a zhoršovaly tak životní prostředí ve městě. Prokázali však městu 'medvědí službu.'

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský odůvodnil, že napadená vyhláška vstoupila do prostoru, který je už regulován právním předpisem vyšší síly, konkrétně zákonem o silničním provozu. Ten mimo jiné uvádí, že náklad musí být při přepravě sypkých substrátů zajištěn tak, aby nedocházelo k samovolnému odlétávání. Dle verdiktu soudu ale nejsou obce oprávněny zpřesňovat či doplňovat zákony.

Hnutí ANO si problém prašnosti ve městě silně uvědomuje. Omezující směrnice však není nejvhodnější možnou cestou, jak situaci řešit. „Zásadní pro Přerov je odvést tranzitní dopravu z centra města a zvýšit výsadbu zeleně, která v lidnatých zástavbách působí jako přírodní filtr,“ říká poslanec Ladislav Okleštěk, pro kterého je Přerov srdeční záležitostí. Vhodným řešením při snaze o snižování imisí je i obnova vozového parku MHD, jehož autobusy by mohly být poháněny zemním plynem.

Stávající vedení radnice proto prosazuje program, který je v souladu s koncepcí zdravého města, ve kterém se bude dobře žít všem generacím.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama