ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.03.2011 12:07:15

S Phar Service už nemám nic společného. Střet zájmů odmítám

S Phar Service už nemám nic společného. Střet zájmů odmítám

Ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský by rád v souvislosti s informací o údajném policejním šetření firmy Phar Service, kterou do poloviny loňského roku vlastnil, zopakoval některá základní fakta.

„Odmítám jakékoli podezření z možného střetu zájmů, či korupčního jednání firmy Phar Service. Jakékoli spekulace o tom, že firma Phar Service profituje z mého působení v pozici ministra, jsou liché. Rád bych připomněl, že bezprostředně po své nominaci na pozici ministra pro místní rozvoj, ke které došlo až 30. června 2010, a jejím přijetí koaličními partnery, jsem učinil veškeré právní kroky, abych se vyvázal z firmy Phar Service. Patnáctého července 2010 tak v nejkratší možné lhůtě proběhla mimořádná valná hromada, která tento záměr stvrdila. Od té doby nemám s firmou Phar Service nic společného a nijak nezasahuji do jejích obchodních aktivit."

Klíčové omyly, které se objevují v článcích

Ministr Kamil Jankovský nevlastní žádnou firmu. Dne 15. 7. 2010 byl na mimořádné valné hromadě společnosti Phar Service odvolán, tudíž nemohl nic od státu získat.

V článcích je mnohdy zaměňován obrat a zisk, navíc je uváděno, že Phar Service od nástupu získal veřejné zakázky mnohonásobně převyšující dosavadní obrat. Firma Phar Service měla v roce 2008 obrat 360 mil., v roce 2009 220 mil., za rok 2010 je očekávaný odhad 300 mil. Firma Phar Service měla podíl zakázek od veřejných zadavatelů konstantní, zhruba 26 mil. korun ročně, tzn. necelých 10 % obratu.

Zakázky uváděné v této souvislosti byly vypsány mnohem dříve, než byly volby. Je tedy nemožné, aby Kamil Jankovský měl vliv na průběh zakázky z pozice ministra. Navíc MMR nemá se zdravotnictvím nic společného.

Phar Service je jednou z mála firem, schopných dodávat taková řešení, která splňují přísné předpisy spojené s provozem zdravotnických či laboratorních zařízení. Nejen na českém trhu, ale i ve středoevropském měřítku.

Ministra Kamila Jankovského již v souvislosti s tímto případem interpeloval také Lubomír Zaorálek, místopředseda Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. Doslovný přepis odpovědi ministra Kamila Jankovského je k dispozici na webu PSP ČR

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama