ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,35. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.08.2015 15:39:05

Jednodušší agenda – jednodušší život

Jednodušší agenda – jednodušší život

Článek reaguje na novinky v zákoně o evidenci obyvatel, občanských průkazech a cestovních pasech.

 

Ve středu 26. 8. zasedal Podvýbor pro veřejnou správu a e-Government a měl na programu jeden velice zajímavý zákon a tím je zákon o evidenci obyvatel, občanských průkazech a cestovních pasech. Jedná se o velice důležitý zákon, a proto jsem se rozhodl, že krátce poinformuji o důležitých změnách, které občany čekají. Samozřejmě, že se musí počkat, až proběhne celý legislativní proces, ale již nyní lze předvídat některé věci, které vejdou v platnost od 1. 1. 2016.

První důležitou změnou, na kterou jsem poukazoval již při prvním čtení v Poslanecké sněmovně, je doba platnosti občanského průkazu. V současné době je občanský průkaz vydáván s platností na 10 let. Přičemž jsem přišel s nápadem, že by se mohla doba platnosti občanského průkazu pro starší osoby prodloužit. Podvýbor se shodl na mém návrhu, že osobám starším 70 let se občanský průkaz bude vydáván s dobou platnosti na 25 let. Tím se ušetří finanční prostředky v režimu off-line, kdy úředníci museli často k osobám zajíždět a v mnoha případech to bylo zdlouhavé. Samozřejmě, že režim off-line zůstane zachován např. pro osoby se zdravotním postižením, potažmo bude určen pro občany, kteří se na úřady nedokáží dostavit ze zdravotních důvodů. Takže v tomto případě dojde k usnadnění agendy a to jak občanům, tak úředníkům na obcích s rozšířenou působností.

Další významnou změnou bude, že již nebude tzv. místní příslušnost. To znamená, že u jakéhokoliv úřadu obce s rozšířenou působností (tam, kde se vydávají občanské průkazy a pasy) budu moci požádat o občanský průkaz nebo vydání cestovního pasu. Uvedu příklad: člověk, který pracuje například v Liberci a trvale bydlí v Českých Budějovicích, si bude moci agendu vyřídit v Liberci a nebude muset jezdit zbytečně do místa svého trvalého pobytu kvůli vyřízení žádosti. Občanovi tak odpadne starost, že by si musel vzít na tyto věci dovolenou. Tato možnost dnes existuje u občanských průkazů, ale ne u cestovních dokladů, takže se nově zavádí. Za možnost takového přeposlání dokladů žadatel zaplatí správní poplatek ve výši 100,- Kč. Je tomu stejně, jako dnes u přeposílání občanského průkazu, kde si chce občan občanský průkaz vyzvednout. Opět zjednodušení agendy a státní správa bude blíže k občanovi. Dávám mu tím na výběr, zda si chce jet vyřídit doklady do místa svého trvalého pobytu nebo nikoliv. V místě svého trvalého pobytu bude mít vyřízení dokladů zdarma. Občan si v tomto případě musí sám vybrat, kolik projede a stráví času vyřizováním těchto věcí nebo zda zvolí výše uvedenou možnost.

Významnou novinkou bude, že občan bude moci zažádat o vydání tzv. expresního pasu. Dnes tato možnost byla velmi omezena a muselo to žadateli posvětit ministerstvo vnitra a to na základě odůvodnění hodné zřetele. Sem patří například nemoc nebo naléhavé jednání. Nyní bude občanovi dána možnost si tento pas vyřídit kdykoliv, ale za správní poplatek ve výši 4 500,- Kč a je to z důvodu, aby tato možnost nebyla zneužívána a byla využívána jen v opravdu naléhavých případech. Jinak klasický cestovní pas bude vydáván ve lhůtě 30 dnů, takže jako v současné době.

Další kapitolou je plošné zavedení občanského průkazu s čipem. Na této agendě ministerstvo vnitra pracuje a velké novely se dočkáme pravděpodobně v průběhu příštího roku. Věřím, že připravované věci výrazně zjednoduší agendu státní správy a občanům život a naplní se tak heslo, že „obíhat úřady mají data a doklady a ne občané“.

Normal 0 21 false false false CS X-NONE X-NONE
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama