ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,9. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.03.2011 10:31:31

Proč slavíme Mezinárodní den žen...

Proč slavíme Mezinárodní den žen...

Kde to všechno začalo? Proč se mu říká "komunistický" svátek?

V současné době si pojem Mezinárodní den žen mnozí spojují s komunistickým režimem. Ale popravdě, není tomu tak, historie tohoto dne patří do minulosti a s komunismem nemá pranic společného.

V roce 1857 v USA v březnu stávkovaly ženy z textilek za zlepšení pracovních podmínek. Další stávkou, spojenou s tímto svátkem, byla stávka švadlen v New Yorku v roce 1908. Ženy tehdy požadovaly zkrácení pracovní doby, vyšší platy, hlasovací právo a ukončení zaměstnávání dětí.

Ještě téhož roku, v květnu 1908, rozhodla Socialistická strana USA, že Národní den žen připadne na poslední únorovou neděli. V té době to ještě nebyl mezinárodní svátek a slavil se jen v Americe.

O dva roky později navrhla Němka Clara Zetkinová na konferenci socialistických organizací v Kodani zavedení Mezinárodního dne žen jako připomínky na demonstrace švadlen v USA.

V roce 1911 se poprvé slavil MDŽ v Rakousku, Dánsku, Německu a Švýcarsku. Datum bylo stanoveno na 19. března a ženy podporovány i muži požadovaly na rozsáhlých demonstracích volební právo a konec diskriminace v zaměstnání.

Ruské ženy si MDŽ poprvé připomněly v roce 1913. V následujícím roce se po celém světě konaly v období kolem 8. března různé akce proti válce.

V únoru 1917 v Petrohradě vyšly ženy do ulic pod heslem "chléb a mír". Týden poté byl ruský car donucen abdikovat a Prozatímní vláda schválila volební právo žen. Demonstrace byla 23. února, což připadá na 8. března kalendáře gregoriánského. Tím se MDŽ definitivně ustálil na 8. březnu.

OSN oficiálně uznala MDŽ až v roce 1975. V důsledku toho jej následně přijaly mnohé národní vlády, jež o jeho existenci neměly dříve tušení.

Dnes si tento den připomínají státy západní Evropy, USA, Austrálie, v Rusku je dokonce dnem volna.

V bývalém Československu tehdejší KSČ bohužel tento den využila k propagandě komunistického režimu. Rudé karafiáty a verše představitelek Svazu žen asi pamětníci jen tak nezapomenou. Nicméně MDŽ je skutečně mezinárodním dnem, uznávaným v různých částech světa a naše komunistická minulost mu jen dává ostudnou rudou kaňku.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama