Milan Krajča

S lidmi pro lidi!
  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,43. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.09.2015 11:38:27

Setkání se členem Kubánské pětice Ramónem Labañinem

Setkání se členem Kubánské pětice Ramónem Labañinem

Na den přesně půl roku po jeho osvobození se mi, společně s dalšími zástupci českého hnutí solidarity s Kubánskou pěticí, dostalo možnosti setkat se osobně s jedním z kubánských hrdinů - Ramónem Labañinem.

Na konci minulého roku slavila ohromný úspěch dlouholetá celosvětová kampaň za osvobození Kubánské pětice. Po více než 16 letech totiž Spojené státy americké ukončily hanebné věznění skupiny kubánských bojovníků proti terorismu známé jako Kubánská pětice. 

Kubánská pětice byla ve Spojených státech amerických skandálně uvězněna v roce 1998 za svůj boj s protikubánským terorismem, který byl v podobě  atentátů, bombových útoků a sabotáží organizován od vítězství kubánské revoluce z území Spojených států amerických a měl celkem na svědomí na tři a půl tisíce mrtvých. Úkolem Kubánské pětice bylo monitorovat a odhalovat záměry protikubánských teroristických skupin tak, aby jim bylo zabráněno. Touto svou statečnou činností zachránili nespočet životů. Stálo je to však svobodu, když byli pro svou činnost zadrženi a křivě obviněni ze zločinů, které nespáchali. Pět kubánských bojovníků proti terorismu bylo následně justicí Spojených států amerických odsouzeno k drakonickým trestům. Celkově těchto pět lidí obdrželo trest odnětí svobody v délce čtyř doživotí a 77 let a bylo uvězněno v pěti různých vězeních s nejpřísnější ostrahou, bez možnosti mezi sebou komunikovat.

Osvobození Kubánské pětice bylo velkým vítězstvím mezinárodního hnutí solidarity, do kterého se zapojilo mimořádné množství politických stran, studentských a mládežnických hnutí, odborů a církevních organizací a vědeckých asociací a mimo jiné i deset nositelů Nobelovy ceny a řada dalších významných osobností vědeckého, politického či uměleckého života. Případ skandálního věznění měl přitom ohlas také u nás v České republice, kde se uskutečnil nespočet aktivit spočívajících v informování české veřejnosti, oslovování osobností veřejného života i politických představitelů, sbírání podpisů pod petice a pořádání pravidelných demonstrací před budovou velvyslanectví Spojených států amerických v Praze, shromáždění solidarity i různých kulturních, sportovních a jiných aktivit věnovaných případu Kubánské pětice.

Na den přesně půl roku po jeho osvobození se mi, společně s dalšími zástupci českého hnutí solidarity s Kubánskou pěticí, dostalo možnosti setkat se osobně s jedním z kubánských hrdinů - Ramónem Labañinem. Stalo se tak během jeho návštěvy sousedního Rakouska, kterou organizovali naši přátelé a soudruzi z Rakousko-kubánské společnosti. Do rakouské metropole Vídně se tak vypravila společná delegace Společnosti česko-kubánského přátelství, Českého výboru za osvobození Kubánské pětice a Martiánské asociace Kubánců žijících v České republice.

Během vřelého a emotivního setkání  Ramón Labañino opakovaně ocenil aktivity za osvobození Kubánské pětice, které se uskutečnily v naší zemi. Mimo jiné konstatoval: „Chtěl bych všem přátelům a soudruhům v České republice vyjádřit vřelý dík za jejich práci, která byla dlouhodobá a nakonec přispěla k tomu, že jsme již opravdu svobodní. Jménem celé Kubánské pětice chci ze srdce poděkovat všem lidem v České republice, kteří nám drželi palce a samozřejmě zejména těm, kteří aktivně bojovali za to, abychom nakonec byli osvobozeni. Jsem opravdu přesvědčen o tom, že práce a úsilí každého z těch, kdo se zasloužili o to, abychom nakonec byli z amerického vězení propuštěni, měla svůj smysl.“

Ramón Labañino také hovořil o okamžicích, kdy se po mnohaletém věznění konečně dostal na svobodu i o současné práci osvobozené Kubánské pětice: „Od okamžiku, kdy jsme vystupovali z letadla již na kubánské půdě, byly to pro nás silné zážitky. V Havaně nás vítalo opravdu mnoho lidí a společné emoce byly jen těžko představitelné. Prožívali jsme pocit obrovské hrdosti na svůj národ. Otevřela se pro nás budoucnost, ve které jsou plány celé Kubánské pětice jediné – pokračovat v práci pro naši zemi a její revoluci. Jsme rádi, že i v tomto cítíme stejnou podporu kubánského lidu, jako když jsme byli vězněni. Nyní je před námi boj za ukončení zločinné blokády vůči Kubě a také za zrušení vojenské základny Spojených států amerických v Guantánamu. Náš boj tedy zdaleka neskončil tím, že jsme byli po šestnácti letech propuštěni na svobodu. I nadále nevidíme jinou možnost, než se plně věnovat obraně naší vlasti, kubánského lidu a socialismu.“

Kromě setkání s Ramónem Labañinem a jeho manželkou Elizabeth Palmeiro, která v rámci zápasu o osvobození svého manžela v minulosti několikrát navštívila Českou republiku, se česká delegace zúčastnila také velkého shromáždění konaného v hlavním sídle Rakouského odborového svazu, věnovaného právě případu Kubánské pětice a návštěvě jednoho z jejich členů v Rakousku.

Milan KRAJČA

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama