ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,35. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.09.2015 9:36:52

Zamyšlení nad kvótami

Zamyšlení nad kvótami

Článek se zabývá přijetím uprchlických kvót na summitu EU. Co vše může dále nastat a kdo je odpovědný za migrační krizi.

 

Tak nám skončil mimořádný summit EU k migrační krizi. Jak je vidět, nepřinesl téměř žádná pozitiva, protože jen potvrdil přijetí kvót. Jejich přijetí začíná mít negativní dopady v ostatních členských států EU a Německo nevyjímaje. Proti přijetí kvót byla Česká republika, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko a zdrželo se hlasování Finsko. Polsko, které mělo držet „basu“ se zeměmi Visegrádské čtyřky, rychle z negativního stanoviska přešlo na druhou stranu a přijetí kvót podpořilo. Nejzajímavější na celé věci je, že kvóty se nevztahuji na tyto země: Velká Británie, Dánsko a Irsko. Nikdo ani řádně netuší, proč se na ně nevztahují. Prý je to na základě přístupových dohod, ale ty jsou už mnoho let staré. Jak tedy mohly tyto státy vědět, že někdy v budoucnu přijde uprchlická krize? Pokud se něco v EU schválí, tak by to měli respektovat všichni a to nemusí jít jen o kvóty. Na tomto místě lze použít jeden příměr z doby existence Rakousko – Uherska, že současná Evropská unie je „žalářem národů“. Ostatně, kde v celé unii rozhoduje? Je to zejména Německo a Francie, tedy její zakladatelské státy. Na tento problém už v roce 2000 poukázalo několik ekonomů, že se jedná o tzv. dvojrychlostní Evropu a tyto dvě ekonomiky budou vždy o krok napřed oproti jiným ekonomikám v EU. To se ukazuje i v době uprchlické krize. Téměř všichni uprchlíci směřují do své vysněné země – Německa. To pomalu nápor přestává zvládat a země se začíná rozdělovat na ty, kdo podporují tamní kancléřku Angelu Merkelovou a na ty, kdo jsou proti ní. V tomto případě se jedná zejména o spolkovou zemi Bavorsko, kam míří nejvíce imigrantů.

Vyřeší něco kvóty? Podle mého názoru vůbec nic. Naopak dojde k další eskalaci problému. Položme si jednoduchou otázku: jak chcete držet imigranty ve státě, kam budou na základě určitého klíče, držet? Máme přeci volný pohyb osob, zboží a kapitálu. Neschopnost ohlídat vnější hranice Schengenu vede k dalšímu přílivu uprchlíků. Přijde „možná“ i něco horšího. Přeci jen nezačala zima, a odkud pochází většina uprchlíků? Ze zemí subtropického, až tropického pásma. Ti jsou zvyklí na jiné klimatické podmínky. Ani nechci domýšlet, k čemu všemu může v době kruté zimy dojít. Státy se přeci o ně musí nějak postarat – tedy ošacení, jídlo, teplo a bydlení. Není divu, že řada obyvatel je proti, protože pokud se stát nedokáže řádně postarat o své občany – bezdomovce nevyjímaje – a stará se o migranty, tak opět dochází k eskalaci napětí. Druhá otázka bude znít, pokud by někdy došlo k migraci obyvatel v Evropě, zda by se okolní státy v Evropě chovaly také stejně, jako nyní k imigrantům?

Přijetím kvót páchá „Evropa sebevraždu“. I tak by se to dalo nazvat, protože chtě nechtě, i s imigranty mohou do jednotlivých zemí přijít členové Islámského státu. Jedná se o tzv. spící buňky – ostatně řada nedávných případů odhalila, že někteří imigranti jsou skutečně určitým způsobem napojeni na fundamentalismus.

Asimilace migrujících lidí bude velice těžká – ať už z důvodu, že jich je velké množství nebo z důvodu jazykové bariéry. Paradoxem je, že ve značné míře se jedná o vzdělané lidi – často umí anglicky. Takže řešením by bylo, aby se vrátili do zemí svého původu a pomáhali ji dát dohromady, protože pokud v zemi nebude nikdo vzdělaný, tak se bude pořád zmítat v krizi.

Za největší migraci od konce druhé světové války jsou odpovědny Spojené státy americké svoji angažovaností v zemích, odkud většina lidí prchá. Ať už se jedná o Irák, Sýrii, Afghánistán či Libyi. V nedávné době už USA přiznaly, že Irák byl omyl, že se nenašly zbraně hromadného ničení a Libye prý také – k žádné genocidě tam nedošlo. Takže proč zničily tyto země? Důvody jsou dva: prvním je nerostné bohatství států a druhým je potřeba vyzkoušet nové zbraně a vyčerpat přebytečný kapitál. Právě vyčerpávání přebytečného kapitálu vede k imigrační krizi. Ke krizi, která může Evropu roztrhat na kusy a viníkem není nikdo jiný, než Spojené státy americké a to si musí celá Evropa uvědomit.

Normal 0 21 false false false CS X-NONE X-NONE
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama