ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,4. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.03.2011 16:52:32

Státní cesta k další privatizaci

Státní cesta k další privatizaci

Státní cesta k další privatizaciVládní koalice chce zrušit zákon o veřejných neziskových ústavních zdravotnických zařízeních. Co jí na něm vadí?

Podle mého názoru především to, že zákon je vlastně pojistkou před další zbrklou privatizací zdravotnických zařízení. Omezuje také možnost tunelovat tato zařízení. V ustanovení zákona 245/2006 Sb., § 13, odst. 4 se uvádí: „Všechny příjmy veřejného zdravotnického zařízení musí být použity na provoz, obnovu a rozvoj tohoto zařízení.“ To de facto brání možnosti zneužití financí pro jiné účely než ve zdravotnictví. Ministerstvo zdravotnictví stanovuje veřejnému zdravotnickému zařízení po předchozím projednání s krajem, zdravotními pojišťovnami a příslušnými komorami spádovou oblast a rozsah povinnosti poskytovat zdravotní péči.
 
Pro spádové území je veřejné zdravotnické zařízení povinno: zajistit poskytování zdravotní péče pacientům v rozsahu stanoveném rozhodnutím, péči zajistit pro všechny osoby trvale žijící ve spádovém území, neodkladnou péči poskytnout i cizím státním příslušníkům, podílet se v rozsahu stanoveném Ministerstvem zdravotnictví na zajišťování pohotovostní lékařské, lékárenské a stomatologické, případně záchranné služby. Neziskové nemocnice by měly i řadu výhod, například by měly dostat smlouvu se zdravotní pojišťovnou bez výběrového řízení a byly by osvobozeny od daně z příjmu.
 
To, že Ministerstvo zdravotnictví navrhuje zrušení zákona o veřejném neziskovém ústavním zdravotnickým zařízení znamená, že ministr nechce plnit své povinnosti veřejné služby ve veřejném zájmu a nejde mu ani o rozvoj zdravotnictví v ČR.  
 
Zastupitelstvo Středočeského kraje v zájmu zlepšení zdravotnické péče schválilo na svém jednání 25. 5. 2009 zřízení příspěvkové organizace Krajská nemocnice Středočeského kraje, která by zastřešovala 5 zbylých oblastních nemocnic a která by garantovala dostupnou zdravotní péči pro všechny občany kraje. Následně byla krajem podána žádost na Ministerstvo zdravotnictví o registraci.. Od té doby čekáme, doplňujeme žádost, podáváme další, ale výsledkem rozhodování ministerstva je zamítnutí návrhu Středočeského kraje na zápis pěti jeho krajských nemocnic jako veřejného neziskového zařízení. Hlavním důvodem k tomuto rozhodnutí je podle náměstka ministra Plíška fakt, že skupina koaličních poslanců předložila návrh na zrušení zákona o neziskových nemocnicích. Ministerstvo vychází z toho, že zákon bude schválen, protože se na něm shodla celá koalice, a proto naši žádost o registraci zamítli.
 
S tímto přístupem vlády zásadně nesouhlasím. Vidím v něm snahu pokračovat v privatizaci českého zdravotnictví. Výsledkem této politiky vlády nemůže být nic jiného než zhoršení dostupnosti zdravotní péče pro občany i její zdražování. Na tyto kroky doplatí většina pacientů.
 
Jiřina FIALOVÁ, Jiřina Fialová, předsedkyně Výboru pro zdravotnictví Zastupitelstva Středočeského kraje
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama