ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,12. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.10.2015 15:35:10

Zástupci pivovarů z Karlovarského kraje diskutovali s hejtmanem

Zástupci pivovarů z Karlovarského kraje diskutovali s hejtmanem

Hejtman Martin Havel se setkal s majiteli a zástupci regionálních pivovarů. Hlavními tématy společné diskuze se staly problémy s překrývající se kontrolní činností ze strany státních orgánů, nadměrná daňová zátěž či nejednotný přístup Celní správy.

  ​„Scházím se nejen se starosty, ale i se zástupci podnikatelské sféry, abych slyšel, co je trápí a s čím se denně potýkají. Jsme krajem lázeňství a cestovního ruchu, proto jsem k jednomu stolu pozval i majitele malých regionálních pivovarů. S některými z nich se vídám na vyhlášení výsledků soutěže o značku Regionální potravina,“ uvedl Martin Havel.

Jedním z problémů, který řeší zástupci menších pivovarů, jsou především časté kontroly ze strany státních orgánů, jejichž činnost se často překrývá. „Existuje celkem 43 organizací, které mohou kontrolovat malé pivovary, ať už se jedná o celníky, bezpečnost práce, dodržování požárních předpisů a dalších. Některé kontroly se přitom dublují, tedy nás zbytečně připravují o čas, navíc jsme neustále upozorňováni na riziko postihu,“ vysvětlil Václav Lojín, majitel Rodinného pivovaru Svatý Florian v Lokti. Malé pivovary se také potýkají s výší spotřební daně nebo s nejednotným přístupem Celní správy ČR v komunikaci s malými pivovary v různých regionech.

Účastníci diskuze se rovněž shodli na tom, že jim značně komplikuje podnikání vysoká daň z přidané hodnoty na služby. Ta podle jejich mínění patří k nejvyšším v Evropě. „Řešením by byla paušální daňová platba, která by nás zbavila obrovské zátěže,“ zdůraznil Vladimír Lažanský, majitel Zámeckého pivovaru Chyše. Řeč byla také o chystané elektronické evidenci tržeb, která podle představitelů pivovarů zkomplikuje podnikání v oboru, ale také například o nákupu surovin k vaření piva, jež se většinou dovážejí z jiných krajů.

„Během našeho jednání zazněla řada námětů, na které bych se chtěl zaměřit. Především oslovím Celní úřad pro Karlovarský kraj a Finanční úřad ČR a budu s nimi hovořit o nejednotnosti přístupu k malým pivovarům v regionech a o požadavcích, které jsou na podnikatele v tomto směru kladeny. Zkusím také zjistit, jaké jsou možnosti řešení dublujících se kontrol ze strany různých kontrolních orgánů. V neposlední řadě považuji za smysluplné společně s poslanci z našeho kraje řešit možnost paušální daně pro minipivovary v naší republice,“ shrnul hejtman a dodal, že také bude kontaktovat vedení Střední zemědělské školy v Dalovicích s dotazem, zda by v budoucnu bylo možné uvažovat o výrobě sladu právě pro malé pivovary.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama