RNDr. Alexandr Vondra

  • ODS
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,37. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.03.2011 20:19:00

Náčelník Ložek byl kvůli zásahu v ČT postaven mimo službu

Náčelník Ložek byl kvůli zásahu v ČT postaven mimo službu

Stanovisko k zásahu Vojenské policie v ČT.

Alexandr Vondra postavil mimo službu až do vyšetření případu náčelníka Vojenské policie brigádního generála Vladimíra Ložka a další dva důstojníky, kteří byli přímo zodpovědní za zásah VP v budově České televize. Věcí se začala zabývat i Inspekce ministra obrany.

Alexandr Vondra pověřil v pondělí 14. března Inspekci ministra obrany prověřením okolností a adekvátnosti zásahu Vojenské policie v budově České televize.

Kvůli zásahu v ČT postavil Alexandr Vondra mimo službu náčelníka Vojenské policie

Alexandr Vondra považuje způsob provedení policejního zásahu v budově ČT za neadekvátní dané situaci. „Po rozhovoru s náčelníkem Vojenské policie brigádním generálem Vladimírem Ložkem proto rozhodl o jeho postavení mimo službu až do vyšetření případu," uvedl mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek. Dále budou mimo službu postaveni plukovník Drahoslav Blažek a major Jaroslav Kolář, kteří jsou přímo odpovědní za způsob provedení policejního zásahu, doplnil Pejšek.

OVM: Dokument byl prokazatelně důvěrný

Alexandr Vondra ve včerejších Otázkách Václava Moravce zopakoval, že způsob, jakým byl zásah v ČT v pátek večer proveden, považuje za nepřijatelný. „Je to hloupá, hloupá a ještě jednou hloupá demonstrace síly a jako taková je neobhajitelná," uvedl.

Podle Vondry byl dokument v době odvysílání ČT již odtajněn, „nicméně ta verze, která byla ukázána v České televizi na kameru, byla verze, která odtajněna nikdy nebyla." (...) „Pokud ukážete na kameru dokument, kde je na první pohled evidentní, že utekl z ministerstva obrany v době, kdy byl prokazatelně utajený, tak to nelze nevyšetřovat," doplnil.

Odtajněný dokument se podle ministra obrany liší například v tom, že má přeškrtnut nápis "důvěrné". Na hlavičce dokumentu je také čárový kód, který na dokumentu ukázaném v reportáži chyběl.

Akce Vojenské policie v žádném případě neměla za cíl jakkoliv zasahovat do práce ČT či jiných médií. Jediným a primárním úkolem je zjistit zdroj úniku informací z ministerstva obrany. Vynesením utajovaného dokument byl porušen zákon a v každém právním státě musí být takový případ řádně vyšetřen.

Stanovisko Vojenské policie

Vojenská policie i přes oprávněné pochybnosti o nepřiměřenosti nasazení příslušníků zásahového oddělení v České televizi, trvá na legálnosti a právní čistotě prováděných zajišťovacích úkonů příslušníky Vojenské policie z příkazu soudce.

Těmito úkony se pokoušela získat důkazní materiál ve věci šetřeného trestného činu „Ohrožení utajované informace", kterého se měl doposud neznámý pachatel dopustit tím, že v letech 2007 až 2009 vynesl z MO informační zprávu podléhající režimu utajení a předal ji nepovolané osobě.

Šetření tohoto případu stále probíhá a Vojenská policie považuje za nepřípustné činění nátlaku na policejní orgán prostřednictvím zpochybňování legálnosti provedené prohlídky jiných prostor v České televizi. Vojenská policie rovněž vylučuje, že by úkony trestního řízení byly namířeny proti svobodě slova, či k nátlaku na sdělovací prostředky. Vojenská policie neupírá České televizi právo na ochranu zdroje. Úkony, které VP činí, ve snaze odhalit pachatele trestného činu, koná z povinnosti uložené zákonem.

Postup policejního orgánu včetně nepřiměřeného nasazení sil a prostředků bude prověřen. Vojenská policie rovněž vyčká výsledku prošetření trestního oznámení podaného ze strany České televize. Na jejich základě přijme další opatření.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama