Bc. Michal Gill

- člen předsednictva Pirate Parties International
  • Piráti
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,66. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.11.2015 8:36:45

Odsudek Albertova 2015

Odsudek Albertova 2015

Následující text je upravenou verzí mého návrhu stanoviska určeného ke zveřejnění jménem České pirátské strany. Bude-li vydáno jako oficiální stanovisko strany momentálně nevím, ale své pocity v něm obsažené někde ventilovat musím, a to rychle.

Ostře odsuzuji pošlapávání výdobytků Sametové revoluce, k němuž došlo 17. listopadu v Praze na Albertově. Prezident Zeman zde bok po boku s čelnými představiteli českého neonacismu (mj. Markem Černochem či Martinem Konvičkou) vystoupil na akci směřované na podporu a propagaci jeho samého, nikoli k uctění památných sedmnáctých listopadů let 1939 a 1989.

Zatímco prezident hovořil o svobodě slova, byli policejním kordonem bezdůvodně zadrženi studenti, směřující ke zdejší pamětní desce, např. včetně členů akademických senátů a proti přání jejich rektorů. Když prezident hovořil o manipulaci s veřejným míněním a vymývání mozků, dopadala jeho slova v přímém přenosu veřejnoprávní televize na výhradně předpřipravený dav, skandující „ať žije Zeman“. Zatímco hovořil o toleranci k odlišným názorům, likvidovala policie a prezidentská ochranka jediného člověka s červenou kartou v ruce, který se ji letos na Albertově odvážil veřejně zdvihnout.

Dále prezident vyzval k tomu, abychom nenazývali pravými jmény jasně vymezené společenské jevy, jako jsou extremismus, xenofobie, islamofobie, rasismus či fašismus. Tento postoj autor nálepky „Pražská kavárna“ podpořil tvrzením, že „nálepka není argument a dokazuje pouze myšlenkovou nedostatečnost těch, kdo ji vyslovují“.

Prezident Zeman rovněž neváhal použít ta nejubožejší klišé, mířící na ty nejnižší lidské pudy a budící jen nenávist k vlně válečných imigrantů ze Sýrie, když si např. položil řečnickou otázku: „…já se ptám, proč tito muži nebojují za svobodu své země proti Islámskému státu?“

Domnívám se, že vytváření atmosféry nenávisti a strachu, kterou ve společnosti podněcuje prezident Zeman, a v jejímž šíření mu svými nenávistnými komentáři na adresu české inteligence a obecně všech, kdo nesdílí prezidentovy postoje, zdatně sekunduje jeho tiskový mluvčí Jiří Ovčáček, jsou neslučitelné jak s dobrými mravy, tak s výkonem prezidentského úřadu.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama