Zdeněk Toman

Nejdříve mi dejte možnost si s Vámi promluvit, potom suďte.
  • KSČM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,94. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.11.2015 18:16:40

Co mě fascinuje na komunismu?

Co mě fascinuje na komunismu?

Můj starší bratr se mě zeptal, co mě vlastně fascinuje na komunismu. A tak jsem se rozhodl o tom něco napsat.

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4

Kdysi, když jsem byl mladší jsem na komunisty nadával. Nemohl jsem jim přijít na jméno a s oblibou jsem používal známou větu z Pelíšků: „Proletáři všech zemí, vyližte si p….“. Jenže čím jsem byl starší tím víc mi docházelo co je to ta politika a jak se k nám vláda chová. Ve škole nám vtloukali do hlavy, jak správné bylo v listopadu 89 cinkat klíči. Jenže mi došlo, že tzv. vítězství demokracie nad totalitou nebude tak růžové, jak nám ho líčí. Ona totiž demokracie je v překladu z řečtiny „vláda lidu“. Ale kdy si lidé sami vládli? V době, kdy vládne vrchních deset tisíc a ti, kteří mají peníze? Ne! Demokracii v pravém slova smyslu lze provést pouze s myšlenkou socialismu.

Proč ale zrovna socialismus? Ten hrůzný režim, při kterém zahynulo mnoho nevinných – tak jak tvrdí odpůrci této myšlenky? Ano, politika KSČ v mnohém pochybila, ale to, co naopak udělala správně již nikdo nepřipomene.

Když si totiž srovnám pozitiva a negativa kapitalismu a socialismu jasně vítězí socialismus. Když už se tedy máme poohlédnout do minulosti, prosím, ale se vším, co k tomu patří…

Co nabízí socialismus a co kapitalismus?

Socialismus = 0% nezaměstnanost, zdravotnictví a školství zdarma, novomanželské bezúročné půjčky, levné bydlení, povinnost pracovat – nežít na úkor někoho jiného a mnoho dalšího… Naopak (připomeneme si chyby z minulosti) = uzavřené hranice z důvodu selektování těch, kteří tu chtěli žít; přísné tresty, žádné podnikání…

Kapitalismus = bezdomovci, nezaměstnanost, vysoké školné, drahý nájem, nízké příjmy, vysoká cena zboží, přemrštěná chudoba i bohatství… Naopak = úmrtí kvůli hladomoru v Africe, miliony zabitých civilistů při útocích na země Blízkého východu atp.

.

Teď jsem napsal pozitiva i negativa tak, jak je vnímá většina lidí. Kde je tedy chyba? Nejspíše tam, kde se stali chyby. Lidé si totiž nepamatují to dobré, co pro ně kdo udělal, nýbrž to špatné.

Takže abych to shrnul, na socialismu se mi líbí, že neexistují mezi lidmi tak značné rozdíly a to díky beztřídní společnosti. Všichni jsou si rovni a každý má jistotu zaměstnání. Nikdo nemusí platit školné a školní pomůcky. Ale těch výhod je mnoho.

Proto jsem komunistou. Chci změnit naši vlast. Ale z minulosti chci začít jen s tím dobrým. To špatné, nechť je zapomenuto. I kapitalismus dostal druhou šanci. Myslíte, že by mohlo být ještě hůř? Pokud nebude spokojeni s tím, jak zacházíme s Vaší zemí, můžete po 4 letech dát hlas někomu jinému. Už přeci nemáme co ztratit!


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama