JUDr. Stanislav Grospič

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,3. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.03.2011 19:59:00

Sjednocení DPH je vládním programem podpory chudoby

Sjednocení DPH je vládním programem podpory chudoby

Vyjádření poslance Parlamentu ČR a místopředsedy ÚV KSČM Stanislava Grospiče k vládou zvažované, podle KSČM zcela nedostatečné, kompenzaci zvýšení DPH.

Strany vládní pravicové koalice se od příštího roku rozhodly zvýšit slevu na dítě o 150 Kč měsíčně jako kompenzaci k záměru zvýšit sazby DPH. Předseda vláda Petr Nečas v této souvislosti uvedl, že zvýšení cen na základě plánovaných změn sazeb DPH nebude tak zásadní, aby bylo nutné přikročit k mimořádné valorizaci penzí.  
 
Vyjádření předsedy vlády KSČM považuje za další pokračování útoků na sociální smír v České republice a na životní úroveň občanů. Záměr zvýšit sníženou sazbu DPH ze současných 10 na 14 % v roce 2012 a následně sjednotit DPH v roce 2013 na 17,5 % povede k výraznému růstu cen zejména u potravin, léků a dalších základních životních potřeb. Právě lidé pobírající starobní důchod patří do rizikově ohrožené sociální skupiny, na kterou už nyní výrazně doléhá deregulace nájemného, zvýšení cen elektrické energie, plynu, vody, tepla, potravin a léků. KSČM v této souvislosti několikrát navrhovala, aby se valorizace důchodů odvíjela nikoliv pouze od výše průměrné inflace v meziročním srovnání, ale od skutečného růstu životních nákladů seniorů.
 
Stejně ohroženou sociální skupinou jsou však i rodiny s dětmi, kde navrhovaná kompenzace daňové slevy rovněž nebude postačovat ke krytí skutečných výrazně zvýšených životních nákladů. KSČM na tuto skutečnost upozorňuje v souvislosti se stále se zhoršující sociální situací v naší společnosti. V roce 2010 průměrný starobní důchod dosáhl výše 10 123 Kč, průměrná mzda dosáhla výše 25 803 Kč, ale v meziročním srovnání reálně klesla o 1,2 % a stále více než dvě třetiny zaměstnanců mají příjem výrazně nižší. Od roku 2007 také nebyla zvýšena minimální mzda. Oproti tomu např. cena některých potravin výrazně vzrostla – až o 11,2 %.
 
Snaha současné pravicové vládní koalice prosadit důchodovou reformu, v rámci které budou vyvedena část důchodového pojištění do neveřejných soukromých penzijních fondů a která má být zaplacena uvalením zvýšené DPH na lidi s nízkými a středně vysokými příjmy i současné důchodce, je pro KSČM naprosto nepřijatelná. Vláda by měla naopak v souvislosti s deregulací nájemného a připravovaným zvýšením DPH přistoupit i k  mimořádné valorizaci starobních důchodů a větším daňovým úlevám pro rodiny s dětmi. KSČM nebude navrhované, svou podstatou hluboce protilidové, vládní reformy v žádném případě podporovat.
 
Stanislav GROSPIČ, místopředseda ÚV KSČM, poslanec PČR za KSČM
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama