JUDr. Cyril Svoboda

  • KDU-ČSL
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,36. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.03.2011 10:18:03

Jen síla je argument

Jen síla je argument

Rada bezpečnosti OSN přijetím rezoluce 1973 dala právní podklad a formální souhlas k vojenské angažovanosti v Libyi. Snad ne katastrofálně pozdě.

Kaddafí vraždí každého, kdo nejde s ním. Nasadil proti opozici těžkou vojenskou techniku. Nezastavila ho „silná a pevná slova" Evropské rady z tohoto týdne o tom, jak je jeho režim nelegitimní a že se má vzdát moci. Stejná EU dnes uvítala rezoluci Rady bezpečnosti OSN, i když před několika dny řekla ne obdobnému francouzskému návrhu o bezletové zóně.

Jistě podstatnou roli pro rozhodnutí Rady bezpečnosti sehrála Liga arabských států. Ta požadovala bezletovou zónu od té chvíle, kdy libyjský konflikt eskaloval. Možná, že důvodem pro jejich postoj byl a je předvídatelný výsledek případného vítězství plukovníka Kaddáfího. Nemilosrdně by v takovém případě pozabíjel nebo vyhnal všechny, kdo jednoznačně nešli s ním. Očekává se velký exodus lidí do sousedních zemí, pro které to bude nákladné a těžké politicky i lidsky, vždyť utíkat budou lidé hnaní jako zvěř. Stejně tak bude přibývat těch, kteří budou utíkat do Evropy. Nemají co ztratit, i v evropském azylovém táboře nebo dokonce v evropském vězení jim bude lépe, než v „normalizační Libyi".

Je zajímavé, že Liga arabských států navrhovala bezletovou zónu, je proti pozemní operaci, ale operaci ve vzduchu nechť provedou evropské země nebo USA. Země regionu se nebudou ne bezletové zóně angažovat.

Libye vyhlásila příměří. Je to jen taktika. Pochybuji, že Kaddafí poslechne výzvu Evropské unii a odstoupí, nebo že začne jednat s opozicí o předání své moci. A jak reaguje EU? Na jednu stranu opakuje, že plukovník Kadafí už není legitimní představitel své země a měl by odstoupit, ale s nějvětší pravděpodobností podpoří s „polepšeným" Kaddáfím jednání podle hesla: Hlavně mít klid... Evropa vhání věčným taktizování sama sebe do pasti. To by se dnešním vůdcům ale nemělo stát. Kaddafí musí cítit sílu, je to jediné, čemu rozumí. Kdo v Evropě tomu ale rozumí stejně? Jen Sarkozy? Nic není u konce. Jsem překvapen, že naše země není připravena být aktivní v aplikaci rezoluce 1973. Konečně bychom mohli nabídnout naši účast a ukázat, že gripeny s výsostnými znaky armády ČR nejsou jen drahou cvičnou hračkou v rukou vojenských letců.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama