ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,02. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.12.2015 20:30:24

TZ: Vedení Prahy 4 odvolalo ředitele a ohrozilo péči o dva tisíce seniorů

TZ: Vedení Prahy 4 odvolalo ředitele a ohrozilo péči o dva tisíce seniorů

Vedení Prahy 4 v čele se starostou Petrem Štěpánkem odvolalo bez uvedení důvodu k 1. prosinci 2015 ředitele Ústavu sociálních sluzeb Miloše Hájka. Zastupitelé ČSSD žádají vysvětlení a obrací se na ministryni Marksovou.

 Tisková zpráva klubu zastupitelů ČSSD Praha 4: 

Starosta Petr Štěpánek spolu s celým vedením městské části Praha 4 ohrozil péči o seniory, kterým dennodenně pomáhá Ústav sociálních služeb. Bez uvedení jakéhokoli důvodu destabilizoval řízení Ústavu sociálních služeb odvoláním ředitele Miloše Hájka, který své místo zastával více než dvanáct let. Za tu dobu se mu podařilo vybudovat plně fungující pomocné centrum, které pro naše starší spoluobčany zabezpečuje širokou škálu služeb od práce jednotlivých pečovatelů, přes zajištění stravy v jídelnách nebo praní prádla, až po zájmové kluby pro seniory pořádající společenské akce. Po celou dobu žádná z kontrol neodhalila jakékoliv závažné pochybení. O kompetenci odvolaného ředitele Miloše Hájka nepochybovalo ani bývalé vedení Prahy 4, ač bylo složené z různých politických stran. 

V tento okamžik se v nejistotě ocitá na dva tisíce seniorů naší městské části, které dosud využívá Ústavu sociálních služeb. Tento ústav se od úterý 1. prosince 2015 ocitl bez plnohodnotného a hlavně kompetentního vedení. Jen těžko lze za kompetentního označit řízením pověřeného Jana Schneidera, který dosud nemá žádné zkušenosti s prací pro seniory, člověka, který získal titul bakaláře v oboru mezinárodního obchodu až po sedmi letech studia namísto běžných tří, a hlavně člověka, který byl donedávna pro současného starostu „představitelem kmotrovských praktik a prodlouženou rukou Ondřeje Palounka z ODS“.  

Nyní se jasně ukazuje, že koryto neboli křeslo starosty je pro Petra Štěpánka, ale i ostatní členy rady, důležitější než cokoli jiného. Proto je schopen popřít veškerá svá předchozí vyjádření a spojit se i s lidmi, kteří, dle jeho vlastních slov, na radnici představují „starou prohnilou kmotrovskou-palounkovskou éru“. Nejenže byl ochoten vytvořit koalici s jím tolikrát proklínanou ODS, ale další dva hlasy přeběhlíků z ODS do hnutí Pro Prahu si pojistil lukrativními místy.

Celé odvolání ředitele Ústavu sociálních služeb je totiž jen a jen proto, aby si starosta Štěpánek a celé vedení pojistili hlas Jana Schneidera, bývalého člena ODS, nyní hnutí Pro Prahu a od roku 2007 ředitele jeslí Prahy 4. Je to jeden z těch lidí, které Petr Štěpánek před posledními volbami chtěl z Prahy 4 vyhnat jako představitele korupce. Nyní mu rada městské části zvýšila plat, dala speciální odměny a pověřila ho řízením Ústavu sociálních služeb. 

Nezpochybnitelným důkazem, že se jedná o špinavý kšeft s funkcemi, je hlavně to, že druhému přeběhlíkovi z ODS do hnutí Pro Prahu, ex-starostovi Pavlu Caldrovi už Štěpánkovo vedení městské části svěřilo místo předsedy dozorčí rady ve společnosti 4-Majetková. V době, kdy stal Caldr starostou na Praze 4, o něm Petr Štěpánek pronesl památná slova, že jeho dosazením na post starosty zvyšuje svůj vliv kmotr Palounek. Nyní mu vedení městské části v čele s tím stejným Petrem Štěpánkem svěřilo dozor nad společností s obrovským majetkem a mocí. Jak v případě Pavla Caldra, tak v případě Jana Schneidera se jedná o legální formu „politické korupce“ ve stylu funkce za hlasy.  

Odmítáme, aby se kvůli politickým machinacím starosty Štěpánka a celého vedení Prahy 4 ocitli v nejistotě lidé, kteří se na pomoc Ústavu sociálních služeb spoléhají a pro které je poskytovaná pomoc naprosto nezbytná. Žádáme proto starostu Štěpánka o odpovědi na následující otázky: 

  1. Z jakého konkrétního důvodu byl odvolán ředitel Miloš Hájek?
  2. Na jakou částku jste navýšili plat Janu Schneiderovi? 
  3. Proč byl pověřen řízením člověk, který nemá zkušenosti s prací se seniory?
  4. Proč nebyl pověřen řízením Ústavu sociálních služeb některý z dosavadních pracovníků ústavu? 
  5. Jaké odměny – a za co – byly uděleny Janu Schneiderovi v tomto roce? 
  6. Proč byl na předsedu dozorčí rady 4-Majetkové dosazen Pavel Caldr?

Nehodláme jen tak přihlížet nemorálním kšeftům vedení MČ Praha 4, obzvlášť když ohrožuje péči o naše starší spoluobčany. Z tohoto důvodu se obracíme na ministryni práce a sociálních věcí  Michaelu Marksovou s žádostí o pomoc při řešení této krizové situace.

Zastupitelé ČSSD Praha 4

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama