František Zwyrtek

  • NEZ
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,39. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.12.2015 23:05:22

Když jste tehdy mlčeli, mlčte už navždy

Když jste tehdy mlčeli, mlčte už navždy

První generace polistopadových politiků, naposledy Jan Stráský, dnes vypráví, jak museli nechat jiné krást, aby se rozjela ekonomika. Proč to dělají a nedrží ústa? Běžte s tou upřímností už do pr... pánové.

Znáte ty scény z filmu, když se ptá oddávající, zda někdo nezná důvody, proč by ti dva neměli být oddáni. A říká formulku - kdo víš, promluv teď, nebo mlč navždy.

Přesně to mne napadá, když občas poslouchám polistopadové politiky, jak zpětně vzpomínají, jak to všechno bylo vlastě tak trochu podvod, a jak se muselo nechat krást, aby rozjeli ekonomiku.

Zkrátka přiznávají se, že z nás, normálních lidí, dělali prostě idioty. A čekají snad poklepání po ramenou. Pár facek by zasloužili!


Když jsem nedávno četl Petra Pitharta, jak listopad byl domluvený, žádná revoluce, a naposledy expremiéra Jana Stráského, jak museli nechat zbohatnout pár vyvolených, aby rozjeli tržní ekonomiku, ale že prostě nešlo udělat bohaté všechny, to dá přece rozum, zrušil bych dobu promlčení a začal je všechny po těch letech stíhat. Myslí si snad, pomazaní pánové, že čas to vyléčil, a že se nás už ta slova nedotýkají? Že zločin na důvěře lidí je menší tím, že se stal kdysi? Že dnes se tím vyprávěním mohou dělat zajímaví?

Nebo chtějí rozhřešení a pochopení?

To nedostanou. Jen pohrdání. Zapomínají totiž dodat, že se z toho sami měli dobře. Měli funkce, byli na výsluní, a to dokonce tehdy, kdy ještě slovo politik nebyla nadávka. A přihlíželi podvodu s listopadem, přihlíželi rozkrádání republiky. Pro naše dobro - to chtějí slyšet?

Ne. Stáli u zrodu Krejčířů, Kožených, kmotrů Mrázků... Byli u největšího tunelu s majetkem nás všech. A tím se dnes chlubí? Nebo co to je?

Zkrátka - vyhovovali jim to v těch křeslech. Lhali nám všem, a tvářili se, jak jim o nás jde. Protože neříct pravdu je také lež. Zasloužili by si veřejný lynč - možná ani ne tak za to, jak to tehdy dělali, protože po bji každý generál, a kdo mohl vědět, jak to ti kmotři využijí, a chci věřit, že Klaus tehdy Koženému skutečně věřil.

Co mi ale vadí, je ta jejich náhle probudivší se upřímnost a pravdomluvnost. Běžte s ní do prdele, pánové. Když jste tehdy nemluvili, nemluvte ani teď. Mlčeli jste tehdy, mlčte navždy. Protože když mluvíte, usvědčujete sami sebe z lumpáren, svinstev a podvodu na vlastním lidu - který vám tehdy věřil.

A to je zločin největší. Nechceme to vědět. Chceme si uchovat alepoň zdánlivou iluzi, že někdy někdo v minulosti v té politice byl prostě pro ty lidi - ne pro prachy své a jiných.

A vy nám tu iluzi po pětadvaceti letech kradete. Protože se přiznáváte k tomu, že jste byli stejná pakáž, jako ti současní. Proto prosím, mlčte. Tehdy jste měli mluvit. Dnes už ne.




Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama