Mgr. Jan Korytář

  • BPP
  • Liberec
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,95. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.12.2015 13:57:00

Není důvod, aby Liberec stál stranou

Není důvod, aby Liberec stál stranou

Důležité zkušenosti s přípravou a realizací projektů na mezinárodní úrovni, k tomu užitečné kontakty a inspirace z dalších evropských měst přinese Liberci zapojení se do projektu RetaiLink, který získal podporu z evropského programu URBACT III.

 Město pod Ještědem tak má vůbec poprvé možnost zapojit se do mezinárodní sítě evropských měst, která využívají takzvané komunitární programy EU. Rozhodli o tom zastupitelé na svém prosincovém zasedání. Liberci se tak otevírá cesta k novým příležitostem a možnostem pro financování jeho projektů.

Cílem programu je podpořit výměnu zkušeností mezi evropskými městy, posílit kvalitu strategického řízení a podnítit šíření znalostí ve všech oblastech spojených s udržitelným rozvojem měst. Ačkoli programy vícestranné mezinárodní spolupráce skýtají velké příležitosti a možnosti financování projektů, město Liberec jich dosud nevyužívalo a nemá s jejich přípravou a realizací žádné zkušenosti.

Komunitárními programy přitom využívají již stovky evropských měst, mezi mini například německý Augsburg, Drážďany nebo nizozemský Amersfoort. „Naše partnerská města Augsburg i Amersfoort tyto programu využívat umí. Není důvod, aby Liberec stál stranou. Přinese nám to nejen peníze na rozvoj města, ale také důležité zkušenosti, inspiraci a kontakty z celé Evropy,“ řekl náměstek pro ekonomiku, strategický rozvoj a dotace Jan Korytář.

Za účast v projektu zaplatí město zhruba 225 tisíc korun

Liberec se do projektu RetaiLink, který je zaměřen na revitalizaci městských center, zapojí na úrovni takzvaného přidruženého člena. Přesný obsah projektu a úloha Liberce v něm bude teprve specifikována na společném setkání s dalšími projektovými partnery. Jako témata se nabízí například využití dnes nevyužitých památek nebo revitalizace brownfieldů, kterých má Liberec hned několik - Papírové náměstí, areál bývalé Textilany nebo areál bývalých libereckých tiskáren. V rámci projektu je možné připravit také aktivity na podporu lokálních výrobců a tradičních producentů.

Za účast v projektu zaplatí město Liberec cca 225 tisíc korun, což představuje 15% celkových nákladů. Většinu peněz (cca 1,3 mil. Kč) město získá z programu URBACT III, který je financován z Evropského fondu pro regionální rozvoj.

V rámci projektu se Liberec v první fázi zúčastní několika společných setkání. Hlavním partnerem projektu je španělské město Igualada, které leží 60 kilometrů od Barcelony. První návštěva zástupců Liberce proběhne v únoru 2016 na úvodním jednání s koordinátorem projektu.

„Chci ocenit, že tento projekt podpořil na zastupitelstvu i celý klub ČSSD i někteří opoziční zastupitelé. Účast v mezinárodních evropských projektech totiž může přinést nejen impulsy a inspiraci pro rozvoj našeho města, ale i potřebné finance. Liberec má potenciál dostat se do první ligy evropských měst. Toto je první krok na této cestě,“ doplnil náměstek.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama