Ing. Radek Lacko

  • ANO 2011
  • Praha 4
  • zastupitel měst. části
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,11. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.12.2015 18:21:00

Startovací byty budou v domech, které nejsou schváleny k prodeji

Startovací byty budou v domech, které nejsou schváleny k prodeji

Hlavní město Praha přichází s užitečným řešením, jak v budoucnu zamezit situaci, kdy by jeho bytový fond zůstal nevyužitý.

 Konkrétním výsledkem tohoto úsilí je nový a obecně prospěšný způsob pronájmu malometrážních bytů v podobě tzv. startovacích bytů.

„Reagujeme na situaci, kterou jednak potvrdila aktualizace bytového fondu hl. m. Prahy, tj. stoupající počet uvolňovaných malometrážních bytů a jednak rostoucí počet žádostí, resp. dotazů občanů na možnost získat do pronájmu byt města. Ne vždy je však žadatelem ten, kdo plní podmínky dané schválenými „Pravidly“ pro pronájem bytu. O byt se zajímají jedinci, kteří zůstali sami (např. po rozpadu manželství) a mladí, kteří v Praze studují nebo pracují a hledají odpovídající bydlení za dostupné nájemné,“ uvedl Radek Lacko, pražský radní pro oblast bydlení.

Hlavní město Praha tímto způsobem úspěšně řeší „nesoulad“ mezi schválenými žadateli o pronájem bytu a velikostí uvolňovaných bytů. V rámci pronájmu bytů ze sociálních důvodů totiž převažují žádosti pro vícečetné domácnosti. Podobně je tomu tak v případě organizací, pro jejichž zaměstnance/příslušníky poskytuje hl. m. Praha pronájem bytů. Praha přitom trvale disponuje byty tzv. malometrážními s převahou bytů o dispozici 1+0, které se právě v důsledku tohoto nesouladu stávaly „neobsaditelné“.

Důvodem pronájmu není finanční zisk

Byty nabízené k pronájmu budou určeny pro občany s trvalým pobytem v Praze a pro občany, kteří v Praze pracují či studují. Pronájem bytů bude realizován formou výběrového řízení.

„Tyto startovací byty budou výhradně v domech, které nejsou schváleny k prodeji. Neočekáváme, že se do výběrových řízení budou hlásit lidé, kteří mají možnost – tedy zejména finanční, řešit svou bytovou otázku koupí či pronájmem bytu od soukromého vlastníka. Proto ani důvodem pro uvažovaný způsob pronájmu malometrážních bytů není finanční zisk města,“ upřesňuje radní Lacko.


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama