Ing. Jan Horník

  • STAN
  • Karlovarský kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,63. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.01.2016 14:42:00

Ty, ty, ty, příště si dávej pozor, příště budeš mít smůlu

Ty, ty, ty, příště si dávej pozor, příště budeš mít smůlu

Projev na 18. schůzi Senátu 13. 1. 2016 k novele zákona o silničním provozu:

V podstatě Petr Vícha mi vzal vítr z plachet, protože řekl to, co jsem chtěl říct.

Já jsem ale byl svým způsobem některými lidmi nedostatečně pochopen při posledním jednání našeho výboru, kdy jsem mluvil o tom, že jsem úplně proti, aby městská policie řešila problémy rychlosti v obcích. A že by to měla dělat dopravní policie. Od toho my máme dopravní policii. A domnívám se, že dopravní policie by měla všechny tyhle přestupky řešit. To, že je nedostatek policistů v ulicích, to víme. Je málo policistů i u dopravní policie. Mnohdy si to Policie ČR v podstatě zavinila sama, protože schopné lidi nechala odejít velmi brzo a noví lidé, kteří přicházejí k dopravní policii, nemají takové zkušenosti, zejména ve styku s veřejností.

Nicméně podle posledních zpráv, tak, jak jsem to zaznamenal, by měly být navýšeny počty policistů České republiky. Aspoň tedy vláda takováto prohlášení vydává, ministři taky, takže se těším na to, že bude posílen stav Policie ČR v té dopravní části. Já, aby to zaznělo ale tady na mikrofon, to musím říct zcela otevřeně, protože jsem dostal hodně emailů, že jsem proti tomu, aby mohly obecné nebo městské policie měřit rychlost.

Já proti tomu skutečně nejsem, já jsem jenom proti tomu, že stát by si měl plnit povinnosti, které mu byly svěřeny občany, nikoliv to přenášet potom na městské a obecní policie, tak, aby v podstatě zabezpečily pořádek např. na ulicích.

Vzpomínám si velmi dobře na jednu z městských policií. Mám dojem, že to jsou Lázně Bohdaneč, které si doopravdy udělaly výdělečnou činnost z městské policie jako takové. Není to tak dlouho, nebo dlouho už to vlastně je, když jeden z kolegů byl těmito policisty – nebo policistkou konkrétně – tehdy odchycen za rychlou jízdu. Bylo to nějakých 50, 60, 70 metrů před koncem vesnice. Za to dostal pokutu. On ji odmítl na místě zaplatit. My jsme to tady dostali do MIV, tam jsme to potom řešil asi 2,5 hodiny, nějak jsme to vyřešili. Ale mně vadilo to, že ta policie tam vysloveně už na tom výjezdu, kde věděla, že už každý jakoby přidává, ano, měla pravdu, až teprve za tou cedulí by měl někde s 50... Tam to bylo naprosto jasné a zřejmé, že oni ty peníze vybírají a plní si tím rozpočty. Ale kdybychom vzali, a jsem také velitelem jedné městské policie, tak většina městských policií tyto své pravomoci nezneužívá, a neplní tím obecní pokladny.

Já jako velitel Městské policie Boží Dar vždycky říkám policistům: Prosím vás, vy tady jste hlavně jako prevence. Vy jste tady, abyste občanům sloužili, ne abyste je pokutovali. Někdy se jim to velmi těžko říká. Měl jsem tam taky velmi zkušeného policistu, který vždycky si myslel, že musí každý měsíc do pokladny donést min. výši pokut v jeho platu, který vždycky dostával. Takhle by to být nemělo. Trvalo mi asi 3 roky, než tuto praxi v podstatě přestal vykonávat a došel k názoru, že přece jenom ta prevence je o hodně lepší, a v té uniformě se to tomu řidič dobře říká, ve smyslu – ty, ty, ty, příště si dávej pozor, příště když tě chytím, tak už budeš mít smůlu a pokutu zaplatíš. Z mé strany – já podporuji ten zákon jako takový, jak je předložen, byť by tam bylo zapotřebí těch novelizací udělat o hodně víc u různých paragrafů.

Nicméně nechci odebírat, a to chci, aby tady zaznělo na ten mikrofon, možnost měření rychlosti městským a obecním policiím, protože to vesměs v rámci republiky neslouží k plnění obecních rozpočtů, ale slouží to zejména pro bezpečnost dopravy a ochrany zdraví spoluobčanů jednotlivých měst a obcí.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama