David Kádner

  • Nová Ves v Horách
  • starosta
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,79. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.01.2016 17:43:00

Pokud cizinec spáchá protiprávní jednání, neměl by získat azyl

Pokud cizinec spáchá protiprávní jednání, neměl by získat azyl

Projev na 39. schůzi poslanecké sněmovny 19. ledna 2016:

Rád bych navrhl předřazení bodu 117. Jedná se o návrh zákona o azylu, tisk 598. Princip zákona je jednoduchý. Azyl ani doplňkovou ochranou nelze udělit v případě, že příslušný cizinec spáchá protiprávní jednání. Podle dnešních předpisů nelze udělit azyl pouze v případě, že cizinec se dopustí trestného činu proti míru, válečného trestného činu nebo trestného činu proti lidskosti ve smyslu mezinárodních dokumentů.

Stávající podoba zákona je neuvěřitelně benevolentní a neumožňuje dostatečně účinnou ochranu před masivním zneužíváním azylového práva zejména ekonomickými migranty z Afriky a Asie. Původní důvody pro vyloučení z udělení azylu mají svůj původ v dobách po druhé světové válce, kdy měly bránit imigraci nacistických druhoválečných zločinců a jejich útěku před spravedlností. Dnes je ale situace naprosto jiná a je třeba se těchto zastaralých paragrafů zbavit a přizpůsobit je dnešní době.

Zákon by tedy měl podle našeho návrhu jasně říkat, že azyl a doplňkovou ochranu nelze udělit cizinci, který se dopustil trestného činu nebo přestupku. Pro oba případy platí, že jsou doplňovány klauzulí o tom, že jsou v potaz brány důvody hodné zvláštního zřetele, hodné tak, aby se vyloučily případy, kdy by toto opatření bylo příliš tvrdé.

Chtěl bych upozornit, že tento návrh jsme předložili už v září loňského roku a je velmi smutné, jak se jeho potřebnost prokázala při lavině znásilnění a sexuálního násilí, které se prohnalo napříč Evropou během silvestrovských oslav a které se v nejhorší podobě projevilo v Kolíně nad Rýnem. Podle svědků i policie se v centru Kolína nad Rýnem sešlo o silvestrovské noci na tisíc lidí arabského a afrického původu. Z davu se vyčlenily skupiny mužů, kteří obklíčili ženy, sexuálně je napadli a okradli.

Policie už kvůli incidentu přijala téměř 600 trestních oznámení. Podle médií policie zatím vyšetřuje 23 osob, z toho 10 žadatelů o azyl, zatím ale nikoho formálně neobvinila.

Je požadováno tvrdé potrestání pachatelů. Kolínská policie říká, že jen malá část z nich byli Severoafričané, většina kontrolovaných byli Syřané. Většinou to byli žadatelé o azyl, kteří nedávno přicestovali. Předložili dokumenty, které se vydávají při podání žádosti o azyl.

Německý ministr spravedlnosti k tomu řekl, že kdo si myslí, že se u nás může stavět nad zákony, musí být potrestán, a to bez ohledu na to, odkud pochází. Připomněl také, že žadatelé o azyl mohou být před ukončením azylového řízení okamžitě vypovězeni, pokud budou odsouzeni přinejmenším k jednomu roku vězení nepodmíněně, přičemž tato trestní sazba je při sexuálních útocích klidně možná.

Bavíme se přitom o Německu, které bylo do této chvíle snad nejvíce proimigrantsky naladěnou zemí v Evropě. Přesto i ono má zákony, které umožňují odmítnutí udělení azylu v případě, že žadatel o azyl spáchá trestný čin.

U nás taková možnost ale není, protože azyl se odmítá až v případě, že daný cizinec spáchá válečný zločin nebo zločin proti lidskosti. Takže kdyby se podobné události staly třeba v Praze a sexuálním útokům byly vystaveny české ženy a dívky, pro žadatele o azyl by to v podstatě nic neznamenalo, protože podle českých zákonů by měli na azyl právo i nadále.

Německý ministr spravedlnosti říká, že sexuální útočníky musíme okamžitě vyhostit. Co si o možnosti vyhoštění v případě spáchání trestného činu myslí naši ministři, například ministr Chovanec a jeho ministerstvo /cituji/: "Ministerstvo předmětný návrh zákona jako celek odmítá, neboť je v rozporu s Úmluvou o právním postavení uprchlíků a také s právem Evropské unie. Navrhovaná právní úprava se jeví být nepřiměřeným zúžením v současné době poskytované mezinárodní právní ochrany migrantů."

A co k tomu říká hvězdný proimigrační český ministr spravedlnosti Pelikán a jeho ministerstvo? Rovněž cituji: "Předložený návrh zákona je rozporný v článku 1 f) ženevské Úmluvy o právním postavení uprchlíků. Předložený návrh nelze považovat za přiměřený ani z hlediska účelu institutu azylu a doplňkové ochrany, jímž je ochrana základních práv a svobod cizinců. Neposkytnutí takovéto ochrany z důvodu spáchání trestného činu nelze považovat za proporcionální vzhledem k významu práv, jež mají být azylem a doplňkovou ochranou chráněna."

Ano, slyšíte dobře. Oba naši klíčoví ministři v imigrační legislativě nechtějí, aby cizinci, kteří spáchají trestný čin nebo přestupek, přišli o možnost získat azyl. Taková situace mi přijde naprosto neuvěřitelná. Podle obou ministrů je totiž nejdůležitější dodržování mezinárodních smluv a ochrana lidských práv a svobod cizinců. Není tu ani slovo o tom, že by se měli chránit občané České republiky.

Vážené kolegyně, kolegové, já vás žádám o to, abychom se poučili a přestali se řídit nesmyslnými názory našich ministrů. Jde o bezpečí občanů České republiky. Žádám vás, podpořte přednostní projednání novely azylového zákona, abychom mohli vyhošťovat nelegální imigranty, kteří u nás mohou rozpoutat stejné peklo jako jsme viděli v Kolíně nad Rýnem a dalších.

Prosím o zařazení bodu 117. Ještě jednou, jedná se o návrh zákona o azylu, sněmovní tisk 598. Chtěl bych zákon zařadit pevně na dnešní jednání jako první po pevně zařazených bodech. 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama