Miroslava Němcová

  • ODS
  • Praha 1
  • senátorka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,73. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

31.03.2011 14:51:00

Změny v jednacím řádu zajistí transparentní legislativní proces

Změny v jednacím řádu zajistí transparentní legislativní proces

S ustavením tzv. garančního výboru a prodloužením lhůty mezi druhým a třetím čtením zákonů počítá připravovaná novela jednacího řádu Poslanecké sněmovny.

S podobou chystaných změn dnes novináře seznámila předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová, která zároveň stojí v čele speciálně ustanoveného podvýboru, který úpravu jednacího řádu připravuje.
 
„Již na uplynulé schůzi Poslanecké sněmovny byl předložen návrh, aby všechny sněmovní tisky byly v budoucnu rozesílány poslancům v elektronické podobě. Uspoříme tak až 75 procent současných nákladů na tisk a razantně snížíme celkovou administrativu v dolní komoře. Na toto dílčí opatření pak v příštích měsících navážou další změny, které povedou ke kvalitnějšímu a transparentnějšímu legislativnímu procesu,“ komentuje chystané změny předsedkyně Poslanecké sněmovny a 1. místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová.
 
Za jeden z nejdůležitějších kroků považuje poslanec Jan Vidím zřízení tzv. garančního výboru. „Dnes projednává jeden návrh zákona běžně několik výborů najednou. V budoucnosti bude zákon přikázán pouze garančnímu výboru, který bude shromažďovat všechny pozměňovací návrhy, včetně poslaneckých. O nich pak na půdě výboru proběhne podrobná debata za účasti zástupce předkladatele, případně dalších odborníků. Na takovou debatu je více prostoru právě ve výborech, než na plénu Poslanecké sněmovny,“ vysvětluje Jan Vidím.
 
Konec nedomyšleným změnám a výrazné omezení tlaku zájmových skupin by mělo přinést prodloužení lhůty mezi druhým a třetím čtením návrhů zákonů. Zatímco nyní je možné zahájit třetí čtení 72 hodin od doručení pozměňovacích návrhů (resp. ve zkrácené lhůtě 48 hodin), v budoucnu by druhé a třetí čtení nemělo probíhat na stejné schůzi Poslanecké sněmovny.
 
„Jako poslankyně dobře vím, že je někdy obtížné v rychlosti posoudit dopady pozměňovacích návrhů. V praxi to může vést k tomu, že sněmovna odhlasuje nekvalitní návrhy s nečekanými důsledky. Návrh na prodloužení lhůty na projednávání zákonů sníží riziko, že sněmovna přijme legislativní paskvil. Také to pomůže otupit tlaky zájmových skupin na změnu návrhů zákonu v průběhu legislativního procesu,“ objasňuje dopady návrhu na prodloužení lhůty mezi druhým a třetím čtením Miroslava Němcová.
 
Návrh na ustavení garančního výboru a prodloužení lhůty mezi druhým a třetím čtením bude zítra projednávat podvýbor pro změnu jednacího řádu Poslanecké sněmovny. Paragrafovým zněním by se tak mohla Poslanecká sněmovna zabývat již v červnu.
 
Návrh na elektronizaci sněmovních tisků schválila Poslanecká sněmovna v prvním čtení 22. března. Nyní návrh projednávají ústavně právní výbor, výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj a stálá komise pro práci Kanceláře PSP ČR.
 
Na změně jednacího řádu Poslanecké sněmovny se strany vládní koalice shodly při přípravě koaliční smlouvy. Podle ní mají koaliční partneři předložit takovou novelu jednacího řádu Poslanecké sněmovny, která umožní předkládání pozměňovacích návrhů ve druhém čtení pouze výboru, skupině poslanců nebo poslanci poté, kdy byl návrh projednán v příslušném výboru.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama