Křesťanská a demokratická unie - Československá strana lidová

KDU-ČSL se pomalu seznamuje s internetovými Parlamentními listy.
  • KDU-ČSL
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,15. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.04.2011 11:03:00

Pavel Svoboda: Daňové sliby a realita

Pavel Svoboda: Daňové sliby a realita

Možná už v poločase (podle některým po dvou třetinách) této vládní koalice si velmi stručně připomeňme její daňové sliby v porovnání s realitou

Začněme tzv. superhrubou mzdu a jejím současným rekviem: vláda ji prý v rámci daňové reformy zruší. Tento ústup ve věci, kterou prosazovala více středová vláda než ta současná, je podivuhodný a zasluhoval by lepší vysvětlení, než že prý není politická vůle.

Na první pohled toto zrušení superhrubé mzdy představuje opatření logické a chvályhodné. Jak kdesi napsala moje kolegyně Klára Liptáková, její zřízení bylo od samého počátku nekoncepční politické znásilnění daňového systému. Dobré na ní ale bylo to, že umožňovala poměrně vysokou alokaci daní ve formě darů do prospěšných projektů podle uvážení poplatníka. To proto, že se připočtením odvodů na sociální a zdravotní pojistné značně zvýšil daňový základ, z něhož odpočet 10 % na dobročinnost představoval slušnou sumu. Teprve takto vypočtená daň byla korigována systémově vyššími slevami. I když to tedy byl systém nepřehledný, z hlediska neziskového sektoru, jemuž otevřeně fandím, to byl systém užitečný. Bude-li ale superhrubá mzda zrušena, budou i odpočty na prospěšné účely zcela nenápadně, ale o to víc umenšeny.

Jinak se ale zdá, že tak jak vláda upadá do každodenních problémů, i přes pravicovou rétoriku dvou ze tří vládních stran „skutek utek“ a dochází k jejich posunu do politického středu. Věci veřejné toto alespoň učinily veřejně v důsledku jejich ideové konference, reagující na první příznaky ve volebních preferencích, ukazujících na to, že jde opět o jen stranu na jedno použití. Zejména v - podle vlastních tvrzení nejpravicovější - TOP 09 proces ale středovatění strany probíhá skrytě. Ukažme si to opět na daních.

Základním předvolebním slibem bylo nezvyšování daní. Jistě jen jako výjimky z tohoto pravidla vláda zavedla povodňovou daň (ve formě snížení slevy na daň z příjmu) a dále zvýší DPH.

Dále to bylo zaklínání rovnou daní z příjmu. Před několika dny ústy ministra financí vláda oznámila, že bohatším lidem zruší slevu na dani, a to celou. Promiňte, ale není toto jen skrytá forma daňové progrese? Není to daňové opatření, za které ještě před rokem tato vláda nálepkovala ostatní levičáctvím? Ano, nyní budou existovat dvě sazby – jedna pro méně majetné, druhá pro majetnější.

To, že jde o formu skrytou, je ale ještě horší v tom, že jde z pohledu voliče o lež, promiňte, tisková oprava: z pohledu voliče jde o mystifikaci.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama