ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,12. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.02.2016 9:02:47

Hejtman pozval k diskuzi zástupce porcelánek a "keramky"

Hejtman pozval k diskuzi zástupce porcelánek a "keramky"

Prostředníkem mezi Střední uměleckoprůmyslovou školou Karlovy Vary a představiteli některých porcelánek v regionu se stal hejtman Karlovarského kraje Martin Havel.

Obsah článku ​Ředitelka Střední uměleckoprůmyslové školy v Karlových Varech Markéta Šlechtová připomněla podpis sektorové dohody keramických škol a firem v roce 2012, který znamenal užší spolupráci s oblastí keramického průmyslu. Zároveň ale také potvrdila nízký zájem dětí o studium keramických oborů. „Hlásí se nám skutečně málo žáků, máme v průměru devět dětí na ročník v učebním oboru Výrobce a dekoratér keramiky a jednu dobu byla čísla i nižší. Snažíme se obory propagovat, jezdíme na nábory přímo do základních škol, účastníme se výstav středních škol, oblíbených Porcelánových slavností, zabýváme se doplňkovou činností. Navíc u nás samozřejmě žáci mohou získat krajská stipendia a ze strany zaměstnavatelů je o ně velký zájem,“ dodala.

Generální ředitel společnosti G Benedikt Pavel Janák seznámil hejtmana se zlepšující se situací v získávání zakázek pro porcelánky, které svým zaměstnancům už dnes nabízejí stabilní zázemí. Požádal hejtmana o větší propagaci výrobců porcelánu ze strany kraje a města Karlovy Vary. Hejtman přislíbil, že porcelánky více zapojí do marketingu území. „Uvědomujeme si, že je pryč ta situace, kdy výrobci porcelánu říkali, že se jim nedaří a bude ještě hůř. Pro mě je zásadní signál, že výroba běží a shánějí nové zaměstnance. Proto rád podpořím obraz kraje jako regionu porcelánu, skla a lázeňství. Navíc vidím tu synergii ve spojení školy a místních keramických firem, to je pro mě podstatné,“ komentoval hejtman.

Zástupci společností Thun 1794 a König-Porzellan Sokolov se shodli na tom, že z uměleckoprůmyslové školy odcházejí dobře připravení absolventi, a přivítali nabídku ředitelky školy k účasti na podzimních výstavách středních škol, kde se mohou deváťákům a jejich rodičům prezentovat i místní firmy. Hejtman navíc vyzval obě strany, aby se vzájemně informovaly o výhledu potřebnosti absolventů v jednotlivých oborech. „Firmy by mohly signalizovat v určitém časovém horizontu poptávku po vybraných absolventech a škola by tomu přizpůsobila přijímání žáků, případně oborovou strukturu,“ upřesnil Martin Havel.

Aktéři setkání se domluvili, že by ve společné diskuzi mohli opět pokračovat asi za půl roku a zhodnotit, jestli došlo k posunu v řešení společných témat. „Mou ambicí bylo především zprostředkovat kontakt školy s porcelánkami, na jejich žádost se budu snažit přispět k pozitivnímu obrazu keramického průmyslu s důrazem na perspektivu oboru,“ uzavřel hejtman.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama