Ing. Jana Bobošíková

Předsedkyně strany Suverenita
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,01. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.04.2011 18:12:32

Zkreslování historické pravdy ekonomicky poškozuje ČR

Zkreslování historické pravdy ekonomicky poškozuje ČR

Některé německé učebnice zkreslují české dějiny.

Německé učebnice dějepisu popisují události kolem Mnichovské dohody a poválečného odsunu faktograficky, terminologicky a historicky nepřesně a s chybami. V některých z nich je dokonce potlačen moment trvalého nacistického tlaku na likvidaci Československa. Někde zase používají termín „ Tschechei“, což je potupné označování předválečné Československé republiky nacisty. Vyplynulo to z odborných příspěvků historiků a učitelů na víkendové konferenci Kruhu občanů České republiky vyhnaných v r.1938 z českého pohraničí. Místopředseda této organizace Jiří Prokop upozornil na zásadní nepravdivé tvrzení jedné z německých učebnic, jejíž autoři v kapitole Sudetoněmecká krize tvrdí, že předválečné Československo upíralo Němcům, žijícím v pohraničí, zrovnoprávnění s Čechy. „Není to pravda, Němci měli naprosto stejná práva jako Češi. Nebyli se ale ochotni smířit se ztrátou privilegovaného postavení, jemuž se těšili v Rakousku, a nebyli ochotni stát se v Československu pouhou menšinou s více než třemi miliony obyvatel,“ uvedl místopředseda Kruhu občanů České republiky vyhnaných v r.1938 z českého pohraničí.

Na konference na téma „První polovina 20.století v českých a německých učebnicích dějepisu“ vystoupila i předsedkyně Suverenity (SBB) Jana Bobošíková. „Pozvání lidí, kteří zažili nacistickou politiku na vlastní kůži, jsem přivítala. Jsou totiž stejně jako my silně znepokojeni snahami o přepisování dějin,“ uvedla Bobošíková. „Suverenita (SBB) se hlásí k odkazu prezidentů Masaryka a Beneše a podporuje všechny snahy o uchování historické pravdy. Znepokojuje mě, že někteří čeští politici zkreslování historie podporují, namísto aby začali v rámci svých pravomocí jednat,“ dodala bývalá europoslankyně.

Předsedkyně Suverenity (SBB) ve svém vystoupení upozornila na důsledky nepravdivé interpretace nebo zamlčování historických faktů pro politiku a budoucnost České republiky. Jako příklad uvedla současnou snahu Německa omezit splavnost Labe na německém území, což by významně poškodilo českou ekonomiku. Takovým krokem bychom ztratili přímý přístup k zámořským přístavům.

„Možnost volného využití této vodní cesty nám do roku 2018 zaručuje mírová Versailleská smlouva. Pokud ale připustíme výklad, že postoj Československa při sjednávání této smlouvy s poraženým Německem po první světové válce byl jednou z příčin druhé světové války, a nezačneme okamžitě jednat o jejím prodloužení, popřeme nejen dějiny samostatného Československého státu a celé dějiny 20. století, ale výrazně prodražíme i export,“ uvedla Bobošíková. Upozornila také na fakt, že někteří němečtí politici i organizace dlouhodobě usilují o zrušení dekretů prezidenta Edvarda Beneše i o návrat Němců do jazykových hranic roku 1938.

David Štěpán
tiskové oddělení Suverenity (SBB)
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama